DOKTORKA OTKRILA 5 SAVETA ZA DUGOVEČNOST: Jedna je OBAVEZNA ako želite dug i zdrav život - obratite pažnju
Foto: Profimedia

saznajte

DOKTORKA OTKRILA 5 SAVETA ZA DUGOVEČNOST: Jedna je OBAVEZNA ako želite dug i zdrav život - obratite pažnju

Dug i zdrav život je cilj mnogih

Objavljeno:

Srećom, postoje određene stvari koje možemo učiniti kako bismo poradili na svojoj dugovečnosti.

Lekarka koja se bavi dugovečnošću, dr. Harpal Bejns, otkrila je svoje glavne preporuke za duži i zdrav život.

1. Snizite nivo šećera u krvi

Visok nivo šećera u krvi, koji među ostalim zdravstvenim stanjem može dovesti do insulinske rezistencije i dijabetesa tipa 2, može izazvati upalu koja ubrzava starenje, objašnjava dr. Bains.

„Upalu mogu da podstaknu mnogi faktori, uključujući stres, prehranu pa čak i neke lekove“, rekla je za Yahoo Nevs. Stoga treba poraditi na smanjenju stresa i prakticiranju zdravog načina života.

2. Postite

„Povremeni post daje crevima priliku da se popravi. Kao rezultat toga, možda ćete biti manje nego pre, što može dovesti do gubitka težine“, kaže doktorka.

Jedna od najpopularnijih metoda isprekidanog je 16:8, prema kojoj ljudi poste 16 sati i jedu samo tokom osmosatnog prozora, na primer, od 11 do 19 sati.

3. Jedite „čisto“

Dr. Bains preporučuje da jedemo „čisto“, što znači izbegavanje prerađene hrane, nezdrave hrane i hrane sa visokim udelom šećera. Umesto toga, ishranu treba obogatiti povrćem, voćem, integralnim žitaricama i nemasnim izvorima proteina, poput mesa.

„Uvek predlažem da, kada to možete da priuštite, potrošite više novca na nabavku kvalitetnog mesa, organskog ako je moguće, jaja i korenastog povrća“, savetuje dr. Bains.

4. Poradite na rutini spavanja

Higijena spavanja širok je pojam, ali se odnosi na stvari koje možemo da učinimo kako bismo povećali svoje šanse za dobar noćni odmor. Neki od predloga su spavanje bez buke i u mračnoj prostoriji, izbegavanje gledanja u mobilni sat vremena pre spavanja i izbegavanje kofeina posle 14 sati.

„Neka vam kvalitetan san bude prioritet. Jedna od najboljih stvari koje možete učiniti da provedete dobru rutinu higijene spavanja. Takođe, razmislite o opuštanju i uživanju u vremenu provedenom u krevetu ujutro nakon spavanja“, savetuje doktorka.

5. Pronađite radost u malim stvarima

„Razmišljajte o tome šta vam donosi radost i češće ulažete u to. Ovo bi moglo biti jednostavno kao humoristička emisija koju volite da gledate iznova i iznova, obraćajte se prijateljima i dalje. Odvojite vreme za stvari koje vas teraju da se glasno smejete“, zaključuje dr. Bains.

Bonus video:

03:33

SAVETI STRUČNJAKA ZA ČUVANJE IMUNITETA TOKOM ZIME! Tri do četiri sata pred spavanje NE RADITE OVO, a ujutru UVEDITE OVAJ RITUAL

(Espreso/krstarica/A.J./prenela T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.