GINEKOLOG SNEŽANA ZA ESPRESO O PROBLEMIMA KOJI MUČE ŽENE: Njeni saveti su zlata vredni, dobro poslušajte šta kaže!
Ginekolog Snežana za Espreso, Foto: lev dolgachov, Privatna arhiva

SAVET STRUČNJAKA

GINEKOLOG SNEŽANA ZA ESPRESO O PROBLEMIMA KOJI MUČE ŽENE: Njeni saveti su zlata vredni, dobro poslušajte šta kaže!

Kome su i kada namenjena sredstva za pranje intimne regije, kao i da li je uklanjanje dlačica sa tog područja bezbedna, otkrila nam je doktorka Snežana Vukoje Mišić

Objavljeno:

Čini se da su prve dekade 21. veka povukle sa sobom jedno novo posmatranje intimne nege, te se ne svodi više na higijenu ili se ona sama nažalost stavlja u neki drugi plan, dok je estetski momenat postao odraz čistoće kao i kruna ženskog samopouzdanja i izražavanja telesnog, najpre u intimnim odnosima.

U zavisnosti od različitih kultura i civilizacija, dlačice na intimom području se drugačije interpretiraju - od znaka plodnosti i ženstvenosti, do nebrige i nehigijene najviše na Evropskom tlu. Ni umetnost nije ostala ravnodušna na ovaj deo ženskog tela te od obrijane Venere i netrpljenja bilo kakvih frizura, imali smo i pomamu perika za 'tamo dole' u 17. veku, indijansko gledanje na dlačice kao grešku prirode, do danas kada mogu biti izraz slobode, bunta, ali opet toliko omrznute da imamo najezdu raznih sredstava za njihovo uklanjanje - laseri, kreme, brijači, voskovi...

Depilacija, Noge, Koža, Brijanje
foto: Profimedia / Lev Dolgachov / Alamy / Alamy

Koliko i zašto je bitno da razumemo ove preparate i koristimo ih na području bez kojih su žene vekovima živele, kao i ono najbitnije, da li su razne kozmetike za osetljivo područje bezbedne uopšte, za Espreso je dala stručno viđenje ginekolog Snežana Vukoje Mišić.

Za početak, šta je osnovna higijena intimnog područja koje bi svako morao da praktikuje?

Higijena intimnog područja podrazumeva pranje jednom dnevno mlakom vodom i sapunom ili odredjenom kupkom. Ponekad je potrebno i češće pranje nakon treninga, nakon odnosa, u toku menstrualnog krvarenja... Nakon pranja važno je i brisanje obzirom da vlaga pogoduje razvoju mikroorganizama. Pored redovnog pranja, higijena ovog područja podrazumeva upotrebu pamučnog veša, izbegavanje dnevnih uložaka, kao i uložaka od sintetičkih materijala.

U danima menstrualnog krvarenja važna je promena uloška na 2-4h u zavisnosti od intenziteta krvarenja.Ukoliko se koriste tamponi, takodje ih je potrebno promeniti nakon 4-5 sati. Ne preporučuje se korišćenje tampona noću - rekla je Snežana.

Žena, Brijač, Brijanje
foto: Profimedia

S obzirom da postoje razni preparati za intimnu negu, i mnoge žene ih koriste na svoju ruku, da li su oni bezbedni i namenjeni svima i koliko su nam neophodni?

O ovoj stvari, doktorka Snežana je imala da kaže sledeće:

Preparati za higijenu intimne regije moraju imati odredjene karakteristike-da nisu parfimisani, da su odredjene Ph vrednosti pri čemu nisu iste za osobe u generativnom periodu kao za žene u menopauzi. Danas ima puno takvih preparata i oni su po svom hemijskim sastavu predviđeni za svoju primenu tako da su bezbedni.

Oni nisu neophodni za zdravlje intimne regije. Preporučuju se kada postoje problemi - osetljvost, svrab, osećaj iritacije, suvoće".

Jesu li oni zapravo korisni i da li vi preporučuje vašim pacijentkinjama ovakav vid nege?

"Korisni jesu, ali ako pacijentkinja nema problema, nisu neophodni.

Najčešće ih preporučujemo osobama sa tegobama ili ženama u menopauzi gde je usled nedostatka hormona došlo do atrofičnih promena", otkrila nam je doktorka.

Depilacija, Brijanje, Koža, Noge
foto: Robert Przybysz / Panthermedia / Profimedia

Pored raznih preparata, gelova, ispirača, jedna stvar postoji mnogo duže koja se decenijama provlači kao neki vid tabua, a to su same dlačice i depilacija istih. Koju svrhu imaju dlačice i da li bezbedno uopšte uklanjati ih?

Na ovo pitanje, doktorka je imala da kaže sledeće:

Po zvaničnoj medicini kosmatost pubične regije ima zaštitnu ulogu. Međutim s obzirom na pojavu redovne depillacije ove regije u zadnjih par decenija, nismo se sretalil se njenim neželjenim efektima.

Takođe nam je otkila I da ne postoje komplikacije koje sama depilacija ovog područja može izazvati.

Šta biste vi preporučili kao najbolju nego te regije?

Osnovna higijena ove regije je dovoljna. Ukolliko se jave bilo kakvi problemi, potrebno je javiti se na pregled kod svog ginekologa." - upozorila je doktorka, otkrivši nam još jednu bitnu stvar koja zanima mnoge žene, a to je da li ginekolozi imaju "drugačije " mišljenje o ženama koje su na pregled došle neizdepilirane?

Ginekolozi najčešće ni ne registruju da li je neko depilliran ili ne." - zaključila je ginekološkinja za Espreso.

Vremena i pogledi se menjaju, trendovi i novi izumi mogu biti korisni ali ono što je najbitnije jeste informisati se i ostati dosledan osnovnoj higijeni. Sigurno da većina žena ne bi sebi dozvolila u ovom vremenu da se pojavi na plaži ili prepusti odnosima ako nije "sređena", i to je sasvim uredu ukoliko vas to čini samopouzdanijim, kao i samo neuklanjanje istih iz bilo kojih pobuda bilo kulturoloških, individualnih, idealističkih. Ali takođe, postoji nešto bitnije od dlačica koje su tu sa namenom, a to je svakodnevna higijena koja ne može zameniti estetski ni najglatkiju regiju.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Bonus video

01:17

ZBOG ČEGA ŽENE NE OSTAJU TRUDNE VIŠE OD JEDNOG PUTA? Ginekolog obelodanio: Nisu finansije, ZBOG OVOGA SA TRUDNICE NAJUGROŽENIJE!

(Espreso/Tatjana Maksić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.