"AKO STE NA OVOLIKOM RASTOJANJU SA ZARAŽENIM, DOBIĆETE MALE BOGINJE": Doktor upozorio Srbe, 2. STADIJUM JE KRITIČAN
Doktor Nenad Ristović, Foto: printscreen/facebook/nenad ristovic, Andrey Khokhlov Alamy Alamy Profimedia, EPA JAWAD JALALI

Pažnja

"AKO STE NA OVOLIKOM RASTOJANJU SA ZARAŽENIM, DOBIĆETE MALE BOGINJE": Doktor upozorio Srbe, 2. STADIJUM JE KRITIČAN

Doktor Nenad Ristović je skrenuo pažnju na sve važne stvari koje morate znati u vezi ovog oboljenja

Objavljeno:

Male boginje (Morbilli) su akutno, virusno oboljenje izazvano virusom morbila koje se prenosi vazdušno kapljičnim putem. Izvor infekcije je obolela osoba, posebno u drugoj fazi inkubacije, negde između 9 do 12 dana, tj. 5 dana pre i 5 dana nakon pojave osipa.

Više o ovoj bolesti razgovarali smo sa infektologom Nenadom Ristovićem.

Istakao je da se ovo virusno oboljenje prenosi kada se dve osobe nalaze jedna naspram druge na rastojanju koje je manje od jednog metra i razgovaraju. Ukoliko ta druga osoba koja je nezaštićena bude izložena kapljicama i primi dovoljnu količinu virusa, tj. infektivnog agensa koja može da izazove infekciju kod nje.

- Čovek se javlja lekaru iz nekoliko razloga. Prvi je ako osoba dobije informaciju da je bila u kontaktu sa zaraženom osobom. Ako je boravila u istoj prostoriji sa osobom kojoj se nakon par dana pojavila ospa koja može biti sumnjiva na morbile, a da druga osoba nije vakcinisana ili nije preležala morbile. Drugi razlog je kada se pojave prvi simptomi, rekao je doktor Ristović za Espreso.

Nenad Ristović, Doktor Nenad Ristović
foto: Printscreen TV Bor

Postoje tri stadijuma inkubacije, prvi je kataralni stadijum čiji su simptomi sekrecija iz nosa, konjuktivitis, bolovi u mišićima i zglobovima, pojava plačne maske, povišena temperatura, malaksalost, ali ovi simptomi su karakteristični i za mnoge virusne infekcije koje izazivaju infekciju gornjih respiratornih puteva i zato na njih osoba najmanje obraća pažnju. Najkarakterističnije vreme javljanja lekaru jeste kada se pojavi ospa, a to je drugi stadijum koji se naziva osipni stadijum. Najpre se javlja iza ušiju preko vrata, a na kraju zahvata i trup.Na isti način na koji se pojavlju, ospe se i povlače. Ovaj stadijum traje 5,6 dana, a zatim dolazi do stišavanja bolesti. Stadijum rekonvalescencije se karakteriše povlačenjem ospi i poboljšanje opšteg stanja bolesnika. Ovaj stadijum traje 4, 5 dana u zavisnosti od komplikacija koje su se javile.

Lekar je objasnio to podobnije:

- Uvek su mladi, oni najmanji, najosetljiviji, zapravo deca predškolskog uzrasta. Kod njih je verovatnoća da će doći do infekcije najveća u odnosu na sve ostale uzraste, ali se može razviti i u svim uzrastima kasnije ukoliko osoba nije zaštićena, tj. nije imunizovana.

Boginje
foto: Picture Partners / Alamy / Profimedia

- Ovo je virus za koji nemamo još uvek antivirusni lek, tako da je terapija pre svega mirovanje, zatim simptomatska terapija što podrazumeva da spuštamo visoku temperaturu, da prilagodimo ishranu i čekamo da se organizam, uz primenu vitaminske terapije, izbori. Problem postoji onda ukoliko dođe do razvoja neke komplikacije. Komplikacija se može razviti od samog virusa u toku bolesti, pa tako može doći i do upala srednjeg uha, brohopneumonije, virusnog meningitisa, miokarditisa ili, nakon par dana, može doći i do bakterijske superinfekcije pa se može razviti ili angina ili gnojni otitis media, govori za Espreso.

Doktor Ristović je napomenuo da je osnovna mera zaštite, tj. prevencije je vakcinacija trokomponentnom vakcinom koja je zapravo živa vakcina (MMR) i koja sadrži viruse morbila, mopsa i morbele. Vakciniše se dete u uzrastu od 12 do 15 meseci i prva i jedina vakcina posle toga jeste u sedmoj godini pre polaska u osnovnu školu. Jedino tako se stiče kolektivni imunitet koji će zaštititi i decu koja nisu vakcinisana ovom vakcinom iz nekih zdravstvenih razloga ili naslednih bolesti.

Za kraj je istakao da ne postoji nijedna adekvatna mera zaštite. Pored vakcinacije jedino postoje i imunoglobulini, ali se oni daju jedino u situaciji kada imamo osobu koja nije vakcinisana, a došla je u kontakt sa zaraženom osobom i verovatnoća da će oboleti je 100%, onda primenjujemo imunoglobuline koji predstavljaju antitela koja se izdvoje iz krvi vakcinisanih osoba protiv morbila i u tom trenutku se daju onima koji su ugroženi kako bi se na određeni vremenski period zaštitili i sprečili razvoj bolesti.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Nutricionistkinja: Mleko može izazvati visok krvni pritisak,a supa je veoma važna!

05:22

6 ZLATNIH PRAVILA ZA DOBRU LINIJU I ZDRAVLJE! Nutricionistkinja: Mleko može izazvati visok krvni pritisak,a supa je veoma važna!

(Espreso/Anđela Milojković)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.