DOKTOR ĐUROVIĆ OTKRIO U KOJE DOBA DANA SMO NAJVIŠE POD STRESOM: U ovoj fazi je najopasniji i ostavlja POSLEDICE
Doktor Branko Đurović, Foto: Printscreen/youtube/Novo jutro

obratite pažnju

DOKTOR ĐUROVIĆ OTKRIO U KOJE DOBA DANA SMO NAJVIŠE POD STRESOM: U ovoj fazi je najopasniji i ostavlja POSLEDICE

Nekada stres može da donese dobro jer ostanemo fokusirani na srž stvari koja nam je bitna

Objavljeno:

Profesor doktor Branko Đurović neurohirurg i klinički neurofiziolog objašnjava zašto ne možemo da prestanemo da se nerviramo, kao i kada je hormon stresa na vrhuncu.

- Šta je stres? To je ljudska odbrambena reakcija na štetne faktore iz okoline, na taj način organizam pravi proces adaptacije vraća se na svoju ravnotežu. Stres delimo na akutni i hronični. Akutni stres kad polažemo ispit na fakultetu, kada imamo javni nastup... Dok god imate najmanju količinu stresa dobro je, fokusirani ste. Kada nastaje problem? Kada se stres stalno ponavlja, akutnu fazu stresa delimo u nekoliko stadijuma - kaže on u emisiji "Jutro" na Prvoj televiziji i objašnjava faze stresa:

Stres
foto: Profimedia

- Prva faza je alarm, organizam prepoznaje da se nešto dešava u okolini. Faza odbrane, ako se u toj fazi neutrališe stresogeni faktor dolazimo do neželjene faze, a to je iscrpljenje, koja je vezana za hronični stres.

Promene se potom dešavaju i u mozgu.

- Kada imamo hroničan stres, prvo reaguje amigdale to je deo nesvesnog dela mozga koji obrađuje naše emocije. To je centar straha, amigdale dobija informaciju iz okoline preko čula, ako proceni da je informacija nešto što može da ošteti organizam, šalje je prema centru - rekao je doktor u emisiji.

Istraživanje kaže da smo pod najvećim stresom u 7h i 23 minuta ujutru, doktor objašnjava zašto je to tako.

- Hipotalamus je naš moždani centar koji vrši kontrolu nad stresogenim faktorima. On na početku u 1. fazi aktivira srž nadbubrežne žlezde i dolazi do lučenja adrenalina. Svako od nas ima cirkadijalni ritam, tačno se zna u kojem delu dana imamo povećanu koncentraciju hormona ili smanjenu. U jutarnjim časovima koncentracija kortizola je najveća, to znači između pet i sedam časova, ova klinička studija to pomera prema osam časova prepodne. On nas priprema za stresogenu dnevnu dinamiku.

Čak iako ustajete ranije doktor objašnjava da lučenje kortizola počinje od pet do sedam.

Bonus video

01:25

OVO SU TRI NAČINA KOJIMA LJUDI LEČE STRES! Čalovska za Kurir TV: Upotreba lekova u svakoj prilici nije efikasan način da se živi

(Espreso/republika/Nevena Jakovljević/prenela T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.