RIBA KOJU KUPUJEMO ZA SLAVU JE JAKO RIZIČNA PO NAŠE ZDRAVLJE: Niste imali pojma kakav OPASAN sastojak ima u sebi
Riba, Foto: Alexander Matvienko / Panthermedia / Profimedia

obratite pažnju

RIBA KOJU KUPUJEMO ZA SLAVU JE JAKO RIZIČNA PO NAŠE ZDRAVLJE: Niste imali pojma kakav OPASAN sastojak ima u sebi

Sa nutricionističke tačke gledišta, morska hrana je sjajna stvar

Objavljeno:

Ne samo da je puna zdravih proteina, već ima i zdrave masti koje su odlične za kosu, nokte i kožu. Ali, velika mana je u tome što morska hrana, a posebno riba, može da ima sadrži puno žive. Zato pogledajte koje to vrste riba treba izbegavati, i koju ribu da jedete umesto toga.:

1) NEMOJTE DA JEDETE: AJKULU

Zato što se akula nalazi na vrhu lanca ishrane, i hrani se drugim ribama. Dakle, hrana koju jede ajkula je često već zagađena živom, pa tako i sama ajkula i njeno meso često sadrži dosta žive.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Galina Tolochko / Alamy / Alamy / Profimedia

JEDITE UMESTO TOGA: DIVLJEG LOSOSA

Divlji losos sadrži puno vitamina D, vitamina B12, selena, omega-3 masnih kiselina i ukusa.

Uzgajani lososo je takođe dobar, ali je divlji mnogo zdraviji. Međutim, ni sa lososom ne treba preterivati, posebno ako ste u drugom stanju, zato što svaka riba može da ima žive bar u tragovima.

2) NE JEDITE: SABLJARKU

Ova riba se, baš kao i ajkula, hrani drugim ribama i nalazi se pri samom vrhu lanca ishrane.

Zato je izbegavajte, ili je jedite što ređe.

JEDITE UMESTO TOGA: SARDINU

Znatno jeftinija i pristupačnija opcija je sardina, koja je ujedno i nutricionistička superzvezda! Najbolje bi bilo da je jedete svežu, ali stručnjaci se slažu da je i ona iz konzerve odličan izvor omega-3 masnih kiselina i izuzetno zdravog vitamina D.:

Sardina
Sardinafoto: Profimedia

3) NE JEDITE: SKUŠU

Iako se ova riba vodi kao jedna od zdravijih, ona je zbog svoje proždrljivosti zaslužila mesto na "NE" listi.

Skuša je takođe predator, i ne bira šta jede, pa postoji odlična šansa da je puna žive.

JEDITE UMESTO TOGA: INĆUNE

Ova sićušna riba, koja je prepuna ukusa savršeno se slaže uz salate i paste, a sadrži znatno manje žive. Ne samo da su inćuni puni masnih kiselina, već imaju puno i gvožđa.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Georg Berg / Alamy / Alamy / Profimedia

4) NE JEDITE: SVEŽU ALBAKOR TUNU

Pravila vezana za tunu su malo zamršena. Naime, albakor tuna sadrži srednji nivo žive, i zato je treba ili izbegavati ili jesti jednu manju porciju nedeljno. Za šnicle od tune važi isto pravilo.

JEDITE UMESTO TOGA: TUNJEVINU U KONZERVI

Dobra vest je da su sendviči i salate sa tunjevinom i dalje jako dobrodošle. Tuna iz konzerve nema mnogo žive, i zato možete da je jedete znatno češće.

BONUS VIDEO

02:53

KAKO NADOKNADITI VITAMIN D PRIRODNIM PUTEM: Njegov nedostatak dovodi do TEŠKIH bolesti, Srbi POSEBNO ugroženi (KURIR TELEVIZIJA)

(Espreso/Najzena/Ljubica Krstić/prenela T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.