NEDOSTATAK VITAMINA D MOŽE DA DOVEDE DO VELIKIH KOMPLIKACIJA: Ovo je prvi SIMPTOM da vam baš on fali u organizmu
Ilustracija, Foto: Profimedia

simptom

NEDOSTATAK VITAMINA D MOŽE DA DOVEDE DO VELIKIH KOMPLIKACIJA: Ovo je prvi SIMPTOM da vam baš on fali u organizmu

Ovo je prvi simptom da vam fali vitamin D u organizmu

Objavljeno:

Ako imate nizak nivo ovog vitamina u organizmu možda ga ne unosite dovoljno kroz hranu, pa bi bilo dobro da ga nadoknadite upotrebom suplemenata ili većem i češćem izlaganju sunčevoj svetlosti

Umor, bolovi u zglobovima, osteoporoza, grčevi u mišićima i nagle promene raspoloženja samo su neki od simptoma koji mogu da ukažu na nedostatak vitamina D. U nekoliko studija dokazano je da je niski nivo “sunčevog vitamina” usko povezan sa skraćenim životnim vekom i verovatnoćom razvoja bolesti srca, dijabetesa, karcinoma, depresivnim stanjima, kao i infekcijama.

Naučnici su u istraživanjima sve bliži tome da utvrde da su blagodeti D vitamina neprocenjive za ljudsko zdravlje i da su od velike koristi kod ublaživanja simptoma mnogih bolesti, od kojih su neke i veoma teške.

Vitamin D, Vitamin, Vitamini, Kapsule, Tablete, Lekovi, Lek
foto: Profimedia

Zašto je vitamin D neophodan

Stručnjaci nisu sigurni da li nedostatak vitamina dovodi do depresije, ali neka istraživanja su u toku kako bi se videlo da li podizanje nivoa vitamina D može pomoći kod ublaživanja simptoma depresije i poboljšati raspoloženje. Ovo je samo jedno u nizu istraživanja o ovom vitaminu.

Naučnici su došli do saznanja, čiju potvrdu traže i novim istraživanjima, da vitamin D može da leči ili čak spreči da se zarazimo nekim virusima. Jedna studija je pokazala da je uzimanje kapi vitamina D u zimskom periodu pomoglo u smanjenju broja školske dece koja su dobila grip. Dovoljne količine ovog vitamina važan su deo zdravog imunološkog sistema. Telo neće biti u stanju da se dobro bori protiv bakterija, ako nema dovoljno vitamina D.

Kako nadoknaditi nedostatak vitamina D

Otprilike četiri od 10 ljudi nema dovoljno vitamina D u organizmu. Ako imate nizak nivo ovog vitamina u organizmu možda ga ne unosite dovoljno kroz hranu, pa je dobro da ga nadokandite upotrebom suplemenata ili većem i češćem izlaganju sunčevoj svetlosti. Kašika ulja iz jetre bakalara ima neverovatnih 1.360 IU vitamina D.

Ako vam to ne zvuči ukusno, probajte hranu poput sabljarke, lososa, tunjevine i sardina. Sok od pomorandže i mlečni proizvodi kao što su jogurt i mleko su takođe dobar izbor ovog vitamina. Ima ga i u goveđoj džigerici, žumancima i obogaćenim žitaricama. Izlaganje suncu je neophodno.

Naravno, važno je zaštititi kožu od sunčevih zraka, ali našem telu je potrebno malo sunca da bi proizvodio vitamin D. Dovoljno je 15 – 20 minuta na suncu dnevno i u organizamu će biti dovoljno ovog dragocenog vitamina.

Lekovi mogu uticati na iskoristljivost vitamina D

Problemi sa apsorbovanjem vitamina D iz hrane ili sunca mogu vas dovesti do njegovog nedostatka. Faktori koji povećavaju rizik uključuju: starost od 50 godina ili više, tamna boja kože, prekomerna telsna težina… Jedan od uzroka teške apsorbcije vitamina D mogu biti i bolesti koje smanjuju apsorpciju hranljivih materija u crevima, kao što su Kronova bolest ili celijakija, ali i uzimanje lekova za bolesti poput epilepsije.

Bonus video:

01:42

AMERIKA RATUJE NA RAČUN IZRAELA, KAO ŠTO JE RADILA SA UKRAJINOM Branković bez dileme: Arapske zemlje nisu nasele na provokaciju

(Espreso/Eklinika)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.