OVA GRUPA LJUDI NIKAKO NE SME DA JEDE PARADAJZ: Mnogima je omiljen ali oni moraju da ga izbace iz ishrane što pre
Paradajz, Foto: RINA / Privatna arhiva

obratite pažnju

OVA GRUPA LJUDI NIKAKO NE SME DA JEDE PARADAJZ: Mnogima je omiljen ali oni moraju da ga izbace iz ishrane što pre

Iako ga mnogi vole, postoje ljudi kojima se savetuje izbegavanje istog

Objavljeno:

Verovatno ste među većinom koji ne mogu da zamisle trpezu bez paradajza za koji se zna da je izuzetno hranljiv i da obiluje mnogim vitaminima i mineralima. Prema nekim istraživanjima on bi mogao da dovede do povišenog nivoa mokraćne kiseline i da pogorša stanje pacijenata koji su oboleli od gihta.

Giht predstavlja oblik atrtiritsa koji uzrokuje epizode bola kada visoki nivoi mokraćne kiseline počnu da se kristališu i talože oko zglobova, a određena hrana koju jedete može tome doprineti, prenosi verywellhealth.com.

Paradajz
Paradajzfoto: PRINTSCREEN/INSTAGRAM/THEDIYHACKИHERBALREMEDIES.247

Organsko jedinjenje poznato kao purin koje je prisutno u određenim namirnicama stvara mokraću kiselinu dok je telo razlaže. Zbog toga se pacijentima koji imaju problem sa artritisom savetuje da ograniče unos hrane koja sadrži visok procenat purina poput mesa, određenih riba ili alkohola i slatkog pića. Dijeta se vezuje samo u 10 odsto slučajeva jer se većina pripisuje genetici ili gojaznosti i insulinskoj rezistenciji. Iako se tvrdi kako purina nema u velikim količinama u paradajzu neke nedavne studije sugerišu da on može izazvati giht kod nekih ljudi.

BONUS VIDEO

01:56

OVAJ POLJOPRIVREDNIK IMA POSLA TOKOM ČITAVE GODINE, 24h DNEVNO: Sadi 3 različite kulture, samo na jednoj njivi ima 14.000 zasada

(Espreso/Najzena/verywellhealth.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.