Mislite da spavate PRAVILNO? Ovih 9 stavki će vam promeniti život i SAN!
Foto: Thinkstock

vodite računa

Mislite da spavate PRAVILNO? Ovih 9 stavki će vam promeniti život i SAN!

Odmor i celokupno zdravlje organizma zavise od toga u kom položaju spavamo
Objavljeno:

Više od trećine života provodimo u spavanju. Odmor i celokupno zdravlje organizma zavise od toga u kom položaju spavamo i šta radimo pre nego što se ušuškamo u topao mekan krevet.

Prikupili smo za vas preporuke čitave plejade specijalista, o tome kako treba pravilno spavati, da bi se rešili ili izbegli postojeći zdravstveni problemi.

Bol u ramenima

Ako vas bole ramena kada se probudite, izbegavajte spavanje sa strane. Takođe izbegavajte spavanje na stomaku jer izaziva asimetričnost ramena. Najbolji položaj je na leđima. Stavite jastuk (najbolje ortopedski) ispod glave.

foto: Shutterstock

Uzmite još jedan jastuk i zagrlite ga na stomaku

Na ovaj način će vam ramena biti u pravilnom položaju. Ako ne volite da spavate na leđima, spavajte sa strane ali ne na bolnoj strani. Povucite noge blago ka gore i postavite jastuk između kolena. Izbegavajte da stavljate ruku ispod glave.

Bol u leđima

Ako vas bole leđa, održavanje pravilne kičme je vrlo važno. Ako imate stari dušek, vreme je da nabavite novi. Spavanje na leđima je najbolja pozicija za vas. Postavite jastuk ispod kolena, povratite pravilan položaj kičme i smanjite napetost u tetivama. Dodahte i mali umotan peškir ispod donjeg dela leđa kao dodatnu podršku.

Ako volite da spavate na stomaku, postavite jastuk ispod stomaka i karlice. Ako volite da spavate sa strane, najbolje je da budete u fetalnom položaju. Blago povucite noge ka grudima, sa prirodno zaobljenim leđima.

foto: Shutterstock
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.