OVIH 5 SIMPTOMA PRVI UKAZUJU NA SRČANI UDAR: Nikako nemojte da ih zanemarite, OPASNO JE
Srčani udar, Foto: Profimedia

zdravlje

OVIH 5 SIMPTOMA PRVI UKAZUJU NA SRČANI UDAR: Nikako nemojte da ih zanemarite, OPASNO JE

Čak 80 odsto svih kardiovaskularnih bolesti može da se spreči prestankom pušenja, redovnom fizičkom aktivnošću, izbegavanjem alkohola i zdravom ishranom

Objavljeno:

Kardiolozi apeluju na pacijente da redovno kontrolišu svoje srce i da se na vreme jave lekaru ukoliko primete bilo kakvu pa i najmanju smetnju, a ne kad problem uznapreduje.

To je jedini način da se sačuva zdravlje. Statistike kažu da u Srbiji muškarci čak dva i po puta više obolevaju u odnosu na žene, ali nakon menopauze se i kod njih rizik drastično povećava.

Srčani udar
Srčani udarfoto: Profimedia

Kardiovaskularne bolesti nemaju samo starije osobe, jer danas i mlađi, zbog stresnog i nezdravog načina života, imaju sve više problema. Zdrava i izbalansirana ishrana i redovna fizička aktivnost najvažnije su preporuke lekara u receptu za prevenciju srčanih oboljenja, a izbegavanje alkoholnih pića i cigareta takođe se dodaju na listu.

Bol u vratu

Ako stalno osećate bol u vratu, možda ipak nije reč o lošem položaju tokom spavanja. Mnogi pacijenti se nakon srčanog udara sete da su često osećali bol i ukočenost u vratu, ali ovaj simptom ne povežu s problemom srca, jer očekuju "dramatičniji bol", ukočenost u grudima, ramenima i rukama.

Erektilna disfunkcija

Problemi sa erekcijom se osećaju mesecima, pa čak godinama pre nego što nastupe problemi sa srcem, a suženje arterija može biti uzrok nedovoljne snabdevenosti penisa krvlju. Svaki pacijent koji ima erektilnu disfunkciju smatra se kardiovaskularnim bolesnikom sve dok se ne dokaže drugačije.

Vrtoglavica, slabost ili kratak dah

Više od 40 odsto žena je u jednom istraživanju reklo da su osećale nedostatak daha danima pre srčanog udara. Uzrok su oslabljene arterije koje ne mogu da prenesu dovoljno kiseonika jer se u njima nakuplja talog i blokira prolaz kroz koji krv ide do srca. Ako je otežano disanje izazvano bolestima pluća, najčešće se javlja postepeno.

Bol u predelu srca
Bol u predelu srcafoto: Profimedia

Iako većina ljudi očekuje da će se "srčani bol" pojaviti u grudima, on se može pojaviti bilo gde, čak i u stomaku

Mučnina i gorušica

Iako većina nas očekuje da će se "srčani bol" pojaviti u grudima, on se može pojaviti bilo gde, čak i u stomaku. Probavne smetnje i mučnina mogu biti rani znak srčanog udara. Kako biste razlikovali ovakav bol od probavnih smetnji, potrebno je pratiti učestalost pojave simptoma. Kod probavnih smetnji bol traje određeno vreme, nakon čega slabi. Kod srčanih bolesti se javlja u intervalima i uvek je prilično jak.

Bolovi u vilici i uvu

Bol u vilici može biti simptom koronarnih bolesti i predstojećeg srčanog udara. Može se raširiti sve do uva, a ponekad je teško odrediti iz kog područja uopšte dolazi. Za razliku od zubobolje ili infekcije uha, bol može da se proširi sve do ramena i ruke, naročito na levoj strani, pri čemu nikakvi tretmani ne pomažu.

Majke i snajke

48:00

MAJKE-I-SNAJKE-SE05-EP06

(Espreso/Stil)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.