JEDNOSTAVAN TEST OD PAR SEKUNDI MOŽE OTKRITI SIMPTOME OPAKE BOLESTI: U par pokreta SAZNAJTE sve o MOZGU (VIDEO)
Ilustaracija, Foto: Profimedia

dobro je znati

JEDNOSTAVAN TEST OD PAR SEKUNDI MOŽE OTKRITI SIMPTOME OPAKE BOLESTI: U par pokreta SAZNAJTE sve o MOZGU (VIDEO)

Mozak stari kao i svaki deo našeg tela

Objavljeno:

Starenje donosi niz promena kako našeg tela, tako i unutrašnjih organa. Kako starimo dolazi do organskih promena u mozgu koje se karakterišu značajnim molekularnim, strukturalnim, citoskeletalnim, neurohemijskim i vaskularnim promenama, dok se značajno umanjuje i broj veza (sinapsi) koje postoje između neurona odnosno nervnih ćelija.

Sve to za posledicu ima smanjenu mogućnost učenja, pamćenja, percepcije i drugih promena koje mogu biti dodatno pogoršane ukoliko dođe i do određenih bolesti kao što je demencija.

Muškarac, Telefon, Starac, Deda, Stariji muškarac
foto: Profimedia

I provera i vežba

Zbog toga lekari preporučuju, posebno ljudima u poznim godinama, da na razne načine stimulišu mozak kako ne bi pre vremena došlo do većih problema. Terapeut dr Džejms Mur podelio je svojim pratiocima na društvenoj mreži Instagram jednostavan test koji će pokazati da li vaš mozak i dalje dobro funkcioniše.

- Svaki vrh prsta ima više od 3.000 mehanoreceptora koji deluju kao autoput do vašeg mozga, posebno do njegovog senzornog korteksa. Ukoliko možete bez problema da uradite ovu vežbu vaš mozak radi kako treba – rekao je Mur.

On je pokazao i kako se radi test.

Otvorite šaku i skupite prste a potom palac spustile ka malom prstu koliko više možete. Drugom rukom ostala četiri prsta pomerite unazad koliko možete. Ukoliko bez problema možete da uradite ovu vežbu vaš mozak je i dalje u sjajnoj formi.

- Ova vežba je dobra i za stimulisanje mozga pa je ponovite 20 puta. Pomeranjem prstiju na ovaj način poboljšavate sinapse odnosno veze između nervnih ćelija i aktivirate neurone što je odlično za funkciju mozga – rekao je Mur.

On je naglasio da čak i samo nekoliko jednostavnih vežbi tokom dana čuvaju naš mozak.

Чудне вести о Jovan Memedović

Biznismen Miodrag Kostić svoјom izјavom shokirao celu Srbiјu!

Dijabetolog: „Ako imate dijabetes, treba dobro da zapamtite...“

Usledili su brojni komentari na njegov post.

-Imam samo 30 godina ali mi je bolno da ovo radim. Da li moj mozak već stari ili je to posledica stalnog skrolovanja po mobilnom telefonu?

- Mobilni telefon svakako nije dobar za naš mozak.

- Hvala za ovaj savet. Proverio sam, mogu da uradim vežbu i noćas ću mirnije spavati – bili su samo neki od komentara na njegov post.

BONUS VIDEO:Predsednica udruženja o leku za Alchajmerovu bolest

01:20

Predsednica udruženja o leku za Alchajmerovu bolest

(Espreso/republika)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.