ZBOG SIMPTOMA KOJI IMA POLA SRBIJE OTIŠLA KOD LEKARA: Rekao je da je dobro, a kad je došla kući SLEDILA SE U MESTU
Ilustracija, Foto: Profimedia

neverovatno

ZBOG SIMPTOMA KOJI IMA POLA SRBIJE OTIŠLA KOD LEKARA: Rekao je da je dobro, a kad je došla kući SLEDILA SE U MESTU

Žena iz Severne Karoline koja je dva puta preživela rak debelog creva otkrila je koji su to suptilni znaci ukazivali na opaku bolest, iako su je lekari uveravali da je sve u redu.

Objavljeno:

Šeri Rolins koja će ukoro napunit 50 godina ispičala je za američke medije kako je prvi znak "nevolje" osetila u leđima. Bolovi su bili jaki, ali osim ovog simptoma ništa drugo nije ukazivalo na bolest. Otišla je kod lekara i obavila skeniranje, samo da bi joj rekli da ima lezije na jetri - ali nije bilo "razloga za brigu", kako su istakli.

Ipak, Šeri je osećala da nešto nije u redu. Potražila je drugo mišljenje, pronašla novog lekara koji ju je uputio na magnetnu rezonancu. Dijagnoza je bila zastrašujuća - rak debelog creva stadijuma 4 koji se proširio na jetru.

"Moj otac je imao rak debelog creva i preminuo je u ranim 50-im", ispričala je Rolinsova. "Verovatno je trebalo da uradim kolonoskopiju, ali nisam verovala da će se i meni tako nešto dogoditi. Bila sam zdrava osoba, redovno sam išla na preglede", ispričala je.

Šeri Rolins
foto: Printscreen/FACEBOOK/SHERRI ROLLINS

Rak debelog creva je nepopularno nazvan "tihi ubica" jer se njegovi simptomi često ne manifestuju u ranim fazama, napominju stručnjaci iz medicinskog centra "Maunt Sinaj". Tako je bilo i u Šerinom slučaju.

Porodična istorija može da bude faktor rizika za pojavu raka debelog creva, napominje Američko društvo za rak, a u ostale faktore se ubrajaju starost, istorija inflamatorne bolesti creva, dijagnoza dijabetesa tipa 2...

Uprkos poražavajućoj dijagnozi, Rolinsova je ispričala da se "nikada nije osećala kao da joj je sudbina zapečaćena", čak ni kada je bila podvrgnuta jednogodišnjoj hemioterapiji i operaciji. To je bilo 2018. godine. Ali, četiri godine kasnije, Šeri je ponovo osetila da se nešto dešava sa njenim telom... Nešto nije bilo u redu.

Ispostavilo se da je Rolinsova bila četiri godine u remisiji, ali da se rak vratio. Drugi put joj je dijagnostikovan kancer debelog creva.

"Bila sam u remisiji četiri godine, bar sam tako mislila. Tada se osećate kao da ste pobedili. A onda su se ponovo javili neki simptomi. Smršala sam, kada sam išla u wc, imala sam osećaj kao da nisam 'završila', imala sam bolne gasove."

Kod žena, simptomi raka debelog creva mogu da uključuju slabost i umor, kao i krv u stolici i grčeve. Šeri je nastavila da redovno ide na kontrole, ali nalazi su bili uredni. Onkolog ju je uveravao da više nema rak, iako je ona tvrdila da nešto nije u redu. Ispostavilo se da je ova majka dvoje dece bila u pravu. U martu 2022. doktor je morao da potvrdi - ponovo je imala rak, u njenom rektumu otkrivena je lezija.

Kako je objasnila za američke medije, dijagnozu su drugi put propustili jer je simptom bilo "daleko" od mesta gde se kancer prvobitno javio. Ovog puta, tumor se proširio izvan debelog creva u karlično dno. Podvrgnuta je intraoperativnoj radioterapiji, odnosno zračenju tumora tokom operacije. Usledile su i hemioterapije.

Danas je Šeri dobro, rak je odstranjen, a ona je usredsređena na to da bude bolje, da ozdravi i što je više moguće uživa u životu i svojoj deci. Svoju priču i težak put ka ozdravljenju je podelila sa javnošću u nadi da će tako pomoći drugima da reaguju na vreme, da ne zanemarju simptome koje im telo šalje, ma koliko im se bezazleni činili...

"To što se borite za sebe ne znači da ste loš pacijent", izjavila je.

BONUS VIDEO: NE NASEDAJTE! PRVI SIMPTOM BOLESTI ZAVISNOSTI JE MANIPULACIJA! Raketić otkrila šta je odgovorno pijenje i ZABLUDE

00:00

NE NASEDAJTE! PRVI SIMPTOM BOLESTI ZAVISNOSTI JE MANIPULACIJA! Raketić otkrila šta je odgovorno pijenje i ZABLUDE

(Espreso/mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.