ČUVENA SRPSKA GINEKOLOŠKINJA OTKRILA ŠTA BOJA I MIRIS VAGINALNOG SEKRETA GOVORI O VAMA: Ove stvari NE IGNORIŠITE
Intimna regija, Foto: Natallia Krechka / Alamy / Alamy / Profimedia

pažnja!

ČUVENA SRPSKA GINEKOLOŠKINJA OTKRILA ŠTA BOJA I MIRIS VAGINALNOG SEKRETA GOVORI O VAMA: Ove stvari NE IGNORIŠITE

Evo šta se dešava ako vam je sekret ovog mirisa i boje

Objavljeno: 10:44h

U reproduktivnom životnom dobu sve žene neposredno pre ili posle menstruacije imaju normalni, jedva primetni sekret iz polnog organa. Nakon menstruacije, sekret je oskudan i bistar. Pre i za vreme ovulacije bistar i nešto pojačan. Nakon ovulacije malo zamućen. Te promene u izgledu iscetka veliki broj žena jedva opaža.

PH vagine je kisela i ta kiselost se menja pod uticajem hormona, tokom seksualnog odnosa, tokom trudnoće, pre i nakon menstruacije. Tada je vagina sklona infekcijama i razmnožavanju bakterija kojima tu nije mesto.

Vagina
foto: Profimedia

Vaginalni sekret je "sredstvo" pomoću koga organizam održava grlić materice čistim. Kako da znamo da li je vaginalni sekret razlog za brigu? Da li su boja, miris i svrab pokazatelji da nešto nije kako treba?

Otrkiva nam prof. dr Ana Mitrović Jovanović, specijaliskinja ginekologije i akušerstva, načelnica Odeljenja dnevne bolnice GAK Narodni front.

- Tokom reproduktivnog perioda, kada postoje dnevne oscilacije u hormonima normalno je da žena ima sekret kao deo fiziološkog odgovora tela na promene koje prate rad hormona - objašnjava nam na samom počeku razgovora dr Ana Mitrović Jovanovič i dodaje:

- Ono što treba da ukaže da je vreme da potražite pomoć je promena u količini, boji, tegobama, mirisu i u konsultacijom sa ginekologom uraditi potrebne analize i adekvatnu terapiju - navodi ona.

Zaštitu vagine od infekcije čini njena kiselost (pH 4,5 – 5). Prirodno je PH vrednost vagine kisela i to ima zaštitnu ulogu, ali se tokom menstruacionog ciklusa menja. Najniža pH vrednost je neposredno pre i tokom menstruacije i tada najčešće i dolazi do infekcije.

vagina
foto: Profimedia

Tri najčešća tipa vaginalnih infekcija su: bakterijski vaginitis (bakterijska vaginoza), odnosno bakterijska infekcija, kandidijaza (kandidijaza), odnosno gljivična infekcija, trihomonijaza, odnosno infekcija protozoom Trihomonas vaginalis.

- Prva terapija je ujedno i najvažnija da bi se sprečili recidivi ukoliko se radi o infekciji. Najčešće uzimanje nekoliko vaginaleta opšteg tipa će umanjiti tegobe i rešiti problem za neko vreme, ali ako se ne sprovede prava terapija problemi će u sledećoj epizodi biti jači i teže će biti iskorenjeni - doktorka Mitrović Jovanović.

Uzroci poremećaja ravnoteže u vaginalnoj flori su višestruki: razni lekovi/antibiotici, oralni i lokalni kontraceptivi, prečesta upotreba intimnih kupki, emocionalni stres, seksualano prenosive bolesti. Prilikom menstruacije dolazi do porasta pH vrednosti. To pogoduje razvoju patogenih bakterija. Vrednost pH raste i ukoliko dođe do infekcije genitalnog trakta i prilikom normalnih poremećaja.

vagina
foto: Profimedia

- Dugotrajna primena antibiotika, trudnoća, ispiranja i strana tela u vagini su stanja u kojima je žena osetljiva na infekcije. Neracionalnom upotrebom antibiotika i drugih lekova u obliku vaginaleta može se uništiti vaginalna flora. Time i osnova prirodne odbrane od infekcije - detaljno objašnjava dr Ana.

Za pravilan tretman najvažnija je ispravna dijagnoza. Postavlja se pregledom vaginalnog zida, izgledom i mirisom sekreta kao i mikroskopskim određivanjem stepena čistoće vaginalnog sekreta. Samo ginekolog može odrediti o kojoj vrsti infekcije se radi. Pristup lečenju je individualan i uzima u obzir životnu dob, opšte zdravstveno stanje pacijenta kao i proširenost infekcije i podnošljivost određenih lekova.

- Nekada čak i kada se primeti promena u kvalitetu sekreta nije potrebno lečenje već nekoliko prostih saveta u vezi recimo ispiranja adekvatnim sredstvom za intimnu negu, a nekada terapija mora da se sprovede paralelno oralno i lokalno odnosno vaginalno. Ponekad u terapiju mora biti odmah uključen i partner. Znači ne lečiti se samostalno, jer ukoliko terapija nije adekvatna da dodatno poremeti prirodnu odbranu vagine, da poremeti laktobacile i stvori sredinu da infekcija napreduje - zaključuje naša sagovornica prof. dr Ana Mitroivć Jovanović.

DOŠLO MI PET ŽENA S KANCEROM, TRI SU IMALE UREDAN PAPATEST Ginekolog upozorio na opasnu infekciju koja pogađa i mlađe žene:

05:11

DOŠLO MI PET ŽENA S KANCEROM, TRI SU IMALE UREDAN PAPATEST Ginekolog upozorio na opasnu infekciju koja pogađa i mlađe žene

(Espreso/ Blic žena)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.