ZBOG OVOGA VAS PECKA I BOLI TAMO DOLE TOKOM SE*SA: Ginekolog otkrio najčešću POLNU BOLEST kod SRPKINJA
Ilustracija, Foto: MasterVideo / Alamy / Alamy / Profimedia

žene, ovo je alarm

ZBOG OVOGA VAS PECKA I BOLI TAMO DOLE TOKOM SE*SA: Ginekolog otkrio najčešću POLNU BOLEST kod SRPKINJA

Ginekolog je otkrio koji je najčešći razlog peckanja i bola u međunožju tokom intimnih osnosa

Objavljeno:

Svaka žena je makar jednom u život osetila neprijatnost "tamo dole“, za vreme ili nakon seksa. Peckanje, svrab, crvenilo, osećaj nalik "struganju", pa i bol, samo su neki od simptoma koji ukazuju na vaginalnu iritaciju.

Ovaj vid neprijatnosti, ukoliko se ne leči, umnogome može narušiti kvalitet vašeg života. Zbog čega se simptomi javljaju, sa čime su povezani i šta je neophodno da uradimo kako bismo ih zaustavili i izlečili, za MONDO govori dr Željko Pavlović, načelnik ginekologije Opšte bolnice u Loznici.

Bol tokom samog čina, posebno pri penetraciji, peckanje i neprijatan osećaj koji se često opisuje “struganje”, samo su neke od najčešćih tegoba sa kojima se nemali broj žena susreće za vreme i nakon intimnog čina. Ono što je simptomatično jeste i da bol obično nestane nakon par minuta, ali neprijatnost ostaje. Čime su ovi simptomi uzrokovani?

“Bol prilikom odnosa može biti dvojak, u predelu vagine ili u samom donjem delu stomaka, ali i kombinacija. Vaginalni bol ili neprijatnost koja se najčešće manifestuje kao peckanje ili osećaj iritacije uzrokovani su uglavnom kada postoji nekakva vaginalna infekcija. Ako postoji pojačan sekret ili kakva upala vaginalne sluzokože ili predela ulaska u vaginu (vulva), često se prilikom polnog odnosa javljaju bol, iritaciija srab, peckanje, ali i nekoliko ovih simptoma", kaže dr Pavlović i dodaje šta sve može da uzrokuju bol: "Bol kod odnosa, ili samo nekakva neodređena neprijatnost, mogu biti izazvani upalama unutrašnjih genitalnih organa (materica, jajnici i jajovodi), zatim ako postoje kakve ciste jajnika, endometrioza, ali i u slučaju prethodnih operacija u karlici gde se mogu stvoriti priraslice i ometati normalan polni odnos."

Ginekolog
foto: Maria Kraynova / Alamy / Alamy / Profimedia

Prvi korak ka rešenju problema. naravno, predstavlja odlazak kod lekara.

"Šta raditi, odgovor je jednostavan, potrebno je posetiti ginekologa koji bi trebalo da uradi detaljan pregled vaginalni i cervikalni bris, kolposkopiju i papa, neophodan je i ultrazvučni pregled najbolje vaginalnom sondom i na taj način se stanje dijagnostikuje, pa se tegobe mogu otkloniti."

Kada partneri koriste prezervativ, ovi simptomi mogu biti još neprijatniji. Da li je reč o nekoj vrsti alergije na njih?

“Upotreba kondoma je korisna pre svega zbog zaštite od neželjenog začeća, ali i kao zaštita od polnih bolesti. Neprijatnost kod njegovog korišćnja se javlja ako sam kondom nema fabrički dovoljno lubrifikanta i, naravno, kod pomenute upale sluzokože vagine. Pomaže korišćenje kvalitetnog, samim tim skupljeg kondoma i lubrifikanta.”

Često se dešava da dan-dva nakon se*sa, pacijentkinje osećaju neki vid “zatezanja tamo dole”. Reč je o izuzetno neprijatnom osećaju koji se vremenom razvija u otežano mokrenje, peckanje, svrab, pojačan sekret... Šta je uzrok? Kakva je veza između polnog odnosa i ovih “urinarnih simptoma”?

“Kada se tegobe, posebno od strane urinarnog trakta pojave nekoliko dana posle odnosa, to znači da se infekcija bešike razvila i treba je lečiti s tim da se prethodno da nalaz urina i urinokultura. Bilo bi poželjno pre odnosa imati malu nuždu i polni odnos obavljati prazne mokraćne bešike. Veza polnog odnosa i urinarne infekcije je ta što se prouzrokovači infekcije iz vagine ili penisa mogu preneti u bešiku putem spoljnog otvora mokraćnog kanala.”

Da li učestalost polnih odnosa ima veze s pojavom ovih neprijatnih simptoma?

"Učestalost se*sualnih odnosa više ima psihološki značaj", kaže dr Pavlović i dodaje da jedan od faktora koji, pak, imaju uticaja jesu godine.

"Naravno da životno doba žene ima uticaj na kvalitet odnosa, sa godinama prirodno vlaženje vagine se smanjuje, što je usko povezano sa hormonskom funkcijom, a može se regulisati lubrifikantima."

Utiču li veličina ili oblik penisa na ove iritacije?

"Veličina i oblik penisa nemaju ikakav uticaj na iritacije kod odnosa."

Šta uzrokuje iritacije kod muškaraca?

“Vrlo često žene navode kako im se i partner žali najčešće na svrab i crvenilo, tako da kada se konstatuje upala sluznice vagine kod žene, treba lečiti i partnera. Najbolje je da se javi urologu da bi on odredio tretman”, kaže dr Pavlović.

Danas je potpuno uklanjanje dlačica sa intimnih regija postalo trend, ne samo među ženama, već i muškarcima. Da li se na taj način štitimo od mogućih infekcija ili se još više izlažemo?

“Uklanjanje dlačica ne bi trebalo da ima neki veliki uticaj, mada se prilikom odnosa mogu desiti manje povrede penisa preko dlake, odnosno do toga da se koža 'oguli' u manjem obimu."

Uopšteno, kakva je preporuka lekara za higijenu nakon se*sa, pranje intimnih regija sapunom ili bez? Šta štiti, a šta narušava floru?

“Posle odnosa je poželjno vršiti malu nuždu da bi se eventualne bakterije izbacile. Pranje je takođe dosta važno, jedno pranje intimne regije posle odnosa neće narušiti normalnu vaginalnu bakterijsku floru. Nije dobro učestalo pranje intimnih delova u toku dana, ali je vrlo bitno uobičajeno održavanje higijene", kaže dr Pavlović.

Bonus video: Ginekolog za Kurir TV: Mi smo svi na porođaju u nekom hiperadrenalinskom stanju

01:22

Ginekolog za Kurir TV: Mi smo svi na porođaju u nekom hiperadrenalinskom stanju

(Espreso/Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.