Neće biti više dijalize, razvijen bionički bubreg! (FOTO) (VIDEO)
Foto: Print Screen Youtube

Medicinsko čudo

Neće biti više dijalize, razvijen bionički bubreg! (FOTO) (VIDEO)

Zahvaljujući silikonskoj nanotehnologiji razvijen je veštački, takozvani bioarteficijelni bubreg, koji će moći da se implantira u organizam bolesnika
Objavljeno:

DEVOJKA KOJU ZNAJU SVE BEBE U SRBIJI EKSKLUZIVNO ZA ESPRESO: Einat Ganc o umetnosti, igri, deci...

U Srbiji je danas na dijalizi više od 4.500 pacijenata. Sa transplantiranim bubregom živi preko 800 osoba. Pacijenti ne mogu da žive bez tretmana i njihova patnja je ogromna. Mnogi ne dočekaju transplantaciju, statistika kaže da nas svake godine napusti više od 750 bolesnika. Ali, uskoro bi ove tužne brojke mogle da budu zbrisane.

Pilot studija u kojoj će se ispitivati bionički bubreg na bolesnicima započinje ove godine u SAD primenom silikonske nanotehnologije, najavljuje za Newsweek prof. dr Rajko Hrvačević, internista - nefrolog.

- Zahvaljujući silikonskoj nanotehnologiji, u saradnji Univerziteta Kalifornija u San Francisku i Vandebilt Univerziteta (dr Vilijam H. Fisel IV i bioinženjer Šuvo Roj) razvijen je veštački, tzv. bioarteficijelni bubreg, koji će biti moguće implantirati u organizam bolesnika. Bionički bubreg je, tvrde u Kaliforniji, savršena replika naših bubrega. Sastoji se od brojnih mikročipova u čijem srcu se nalazi pokretač koji je u stanju, baš kao i zdravi bubrezi, da organizuje filtriranje štetnih supstanci i otrova iz krvi, u koje spadaju i lekovi, kao i sve prisutniji dodaci hrani.

foto: Print Screen Youtube

Isto tako, u mogućnosti su da stalnost unutrašnje sredine održavaju preciznim podešavanjem izlučivanja vode i elektrolita prema njihovom unosu. Time uspešno regulišu arterijski pritisak i to su pokazala sva dosadašnja ispitivanja. „Ključni deo novog biohibridnog bubrega čine mikročipovi koji funkcionišu kao filteri. Oko njih se nalaze tubulske ćelije proizvedene u bioreaktoru, koje vrše funkciju bubrežnih cevčica i omogućavaju zadržavanje korisnih supstanci u telu bolesnika“, objašnjava Hrvačević.

foto: Print Screen Youtube
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.