EVO KAKO DA PREPOZNATE DA LI JE LETNJA ALERGIJA ILI PREHLADA: Početak simptoma se mnogo razlikuje
Kijanje, Foto: Profimedia

zdravlje

EVO KAKO DA PREPOZNATE DA LI JE LETNJA ALERGIJA ILI PREHLADA: Početak simptoma se mnogo razlikuje

Mnogi nekad nisu sigurni da li imaju problem sa letnjim alergijama ili prehladom... Evo kako da najlakše prepoznate šta je prehlada, a šta alergija

Objavljeno:

Letnja prehlada je jednostavno obična prehlada koju dobijete tokom leta. Iako neki ljudi misle da se možete prehladiti samo tokom zime, situacija u stvari nije takva.

Takođe, može se desiti da neke osobe letnju prehladu pomešaju sa drugim problemima, kao što su na primer alergije, koje leti znaju da budu posebno nezgodne. Suprotno onome što mnoge misle, napolju ne mora biti hladno da bi se prehladili.

alergija, Polen
foto: Tamara Trajković

Kako možemo da znamo da nije alergija?

Možda je teško reći da li imate prehladu ili letnje alergije. Međutim, ako znate glavne razlike između njih, razlikovati jedno od drugog je lako.

Imaćete druge simptome

Prehlade i alergije imaju zajedničke osobine kihanja, curenja iz nosa, začepljenosti i svraba ili upale grla. Ali prehlada će uključivati i druge simptome kao što su kašalj, znojenje i groznica.

Alergije će trajati duže

Da li su vaši simptomi nestali nakon jedne do dve nedelje? Ako jeste, verovatno ste imali letnju prehladu koja je tekla svojim tokom. Ako simptomi traju duže od dve nedelje i ne nestanu, onda verovatno imate alergije.

Simptomi variraju

Isto tako, ako se vaši simptomi menjaju i postaju ozbiljniji - počnu prvo blago, pogoršavaju se, a zatim se vrate u blage (ili potpuno nestanu) – onda sigurno imate posla sa prehladom. Alergije imaju tendenciju da budu dosledne i jako uporne.

Temperatura, Groznica, Virus gripa, Virus, Bolest, Prehlada
foto: Profimedia

Početak simptoma je drugačiji

Kod prehlade, obično ćete osetiti pojavu svakog pojedinačnog simptoma u različito vreme. Sa alergijama, sve će se pojaviti odjednom.

Simptomi se menjaju kada putujete

Ako putujete iz jednog regiona u drugi i simptomi se poboljšavaju (ili pogoršavaju), veća je verovatnoća da imate alergije. Ovo je posebno slučaj ako putujete sa jednog mesta na drugo sa različitim biljkama koje rastu u tom kraju i potencijalnim alergenima

Sluz iz nosa će biti drugačija

Pošto su prehlade infekcije, sluz nakon izduvavanja nosa će biti gusta i zelenkasta ili žućkasta. Kod alergija, sluz će biti providna i obično tanje konzistencije.

04:13

ALERGIJE NISU SAMO DOSADA, MOGU DA BUDU OPASNE PO ŽIVOT! Šundić Vardić: Za vreme polenskih alergija, POVEĆAN JE BROJ SAMOUBISTAVA

(Espreso/Glossy)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.