AKO STE STALNO POD STRESOM VAŠIM CREVIMA PRETI OVAJ SINDROM: Ovi SIMPTOMI su prvi ALARM
Ilustracija, Foto: Printscreen/Youtube/Lekovite biljke

MORATE ZNATI

AKO STE STALNO POD STRESOM VAŠIM CREVIMA PRETI OVAJ SINDROM: Ovi SIMPTOMI su prvi ALARM

Sindrom propustljivih creva može izazvati mnoge gastroentereološke bolesti

Objavljeno: 15:15h

Sindrom propustljivih creva javlja se relatvno često kada slojevi ćelija u zidovima creva oslabe.

Šta je sindrom propustljivih creva

Intestinalna permeabilnost, odnosno propustljivost, znači da tečnosti i gasovi, nesvarena hrana, mogu da protiču kroz crevnu sluznicu. Crevna sluznica deluje kao filter između našeg creva i našeg krvotoka. Dakle, što je nečija crevna sluznica propusnija, veće su šanse da se neželjeni materijal apsorbuje u krvotok.

– Kod ljudi, crevna epitelna barijera (poznata i kao crevna sluznica) ima tri glavne funkcije: varenje hrane, apsorpciju hranljivih materija i zaštitu od toksičnih, ili patogenih, molekula. Svrha ove obloge jeste da radi kao strogi telohranitelj, osiguravajući da ono što treba da ostane van krvotoka ne bude filtrirano – objašnjava dr Hussein Abidali, gastroenterolog u Pomona Valley Hospital Medical Center.

Svačija creva su propusna, ali ta propustljivost može da varira. Propustljivost može da se poveća tokom sledećih stanja:

  • infekcija
  • upotreba antibiotika
  • konzumiranja alkohola
  • izlaganja radijaciji
  • povećanog stresa

Ovo se ne dešava svima, ili svaki put u istoj meri. Osim toga, istraživači se ne slažu tačno zašto ili kako ove stvari utiču na propustljivost.

Kada se razmatraju promene u crevnoj permeabilnosti, „fiziologija koja se javlja kao posledica zapanjujuća je”, kaže dr Ashan Farhadi, gastroenterolog u MemorialCare Orange Coast Medical Center u Fauntin Veliju, Kalifornija i dodaje:

– Kada ste pod stresom, permeabilnost creva se povećava, a kada se propustljivost poveća, dobijamo pristup nekim molekulima dizajniranim da aktiviraju imunološku funkciju.

Stomak
foto: Profimedia

Da li svi imamo propustljiva creva

Neki lekari sindrom propustljivih creva nazivaju „hiper-propustljivost creva”, pozivajući se na ideju da je crevna barijera postala hiper-propusna – ili propusnija nego što je normalno ili zdravo – i da osoba možda apsorbuje previše neželjenih materijala u njihov krvotok.

Drugi, kao dr Farhadi, to uopšte ne prepoznaju kao sindrom.

– Propustljivost creva je dinamičan fenomen. Naš gastrointestinalni (GI) trakt dizajniran je tako da apsorbuje hranljive materije. Trebalo bi da bude propustljiv za neke molekule. Istovremeno, dizajniran je da spreči prolaz mnogih štetnih i drugih materijala koji nisu neophodni, tako da je propustljiv za neke stvari, ali ne propušta druge – kaže dr Farhadi.

Pokušaj uspostavljanja dijagnoze propustljivih creva nema smisla u medicinskoj zajednici, dodaje on, jer naša crevna permeabilnost prirodno varira i uvek će tako biti.

Bol, Stomak, Bol u stomaku
foto: Profimedia

– To nije klinička dijagnoza. Ponekad to teško može da se objasni ljudima koji su o tome čitali na Guglu. To nije stanje koje može da se samodijagnostikuje, niti zbog toga idete kod lekara – kaže dr Farhadi

Simptomi propustljivih creva

Ako su nekom creva hiper-propustljiva u određeno vreme, oni mogu biti u većem riziku od određenih zdravstvenih stanja ili bolesti. Ovde možemo da govorimo o oslabljenom imunološkom sistemu u našim crevima.

– Kada je sistem filtracije creva poremećen, to omogućava apsorpciju stvari koje ne želimo, kao što su endotoksini, antigeni, inflamatorni medijatori i – u nekim slučajevima – netaknute bakterije. Ovi agensi mogu izazvati i lokalne i sistemske reakcije povezane sa širokim spektrom akutnih i hroničnih bolesti – kaže dr Abidali.

Bonus video: Lekar o upotrebi aspirina

02:28

LEKAR UPOZORAVA: PAŽLJIVO SA ASPIRINOM! Može da pomogne, ali može i OZBILJNO DA UGROZI ZDRAVLJE! Preporučuje sa u ovim slučajevima

(Espreso/Eklinika)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.