AKO OVO JEDETE IMAĆETE RAVAN STOMAK: Ta hrana ne izaziva NADIMANJE, ali morate je jesti redovno
Stomak, Foto: Profimedia

VAŽNO

AKO OVO JEDETE IMAĆETE RAVAN STOMAK: Ta hrana ne izaziva NADIMANJE, ali morate je jesti redovno

Nadimanje može da bude neprijatno i bolno, ali uvođenjem određenih namirnica u ishranu možete da poboljšate zdravlje probave i da se osećate lakše

Objavljeno:

Nadimanje je uobičajen problem koji prati otežano varenje. Može se javiti u bilo kom životnom dobu, od ranog detinjstva do poznih godina, čak i onda kad konzumiramo zdrave namirnice.

Primera radi, kupus i kelj su veoma zdrave namirnice, ali kod velikog broja ljudi izazivaju nadimanje. Isti je slučaj i sa pasuljem, jabukama, mlekom…

Pored toga što izaziva osećaj neprijatnosti, nadimanje je i veliki neprijatelj ravnog stomaka.

Kako piše "Newsbeast", dobra vest je da određene namirnice mogu da ublaže nadimanje i poboljšaju varenje, omogućavajući nam da se osećamo lakše i energičnije.

Nadimanje
foto: Profimedia

1. Đumbir

Đumbir je odavno poznat po tome što može da ublaži probavne tegobe, uključujući nadimanje i gasove. Ovaj slatkaskoljutkasti koren sadrži jedinjenje koje ima snažna antiinflamatorna svojstva i može da umiri probavni sistem.

Bez obzira na to da li se konzumira svež, kao čaj ili u obliku praha, đumbir može da pomogne u smanjenju nadimanja tako što opušta crevne mišiće i podstiče zdravo varenje.

2. Menta

Menta se odvajkada koristi za poboljšanje varenja i ublažavanje nadimanja. Čaj od ove biljke pomaže u opuštanju mišića gastrointestinalnog trakta, ublažava grčeve i smanjuje nadimanje.

Uživajte u šoljici čaja od nane posle obroka ili ubacite sveže listiće nane u svoj kuvani obrok ili salatu kako biste iskoristili njegove prednosti.

3. Ananas

Mnogima omiljeno tropsko voće sadrži enzim koji se zove bromelain, koji pomaže u razgradnji proteina i u smanjenju nadimanja. Takođe, ananas ima antiinflamatorna svojstva koja mogu da budu od pomoći u ublažavanju probavne nelagodnosti.

Dodajte ananas u smutije i voćne salate ili ga jedite za užinu. Ukoliko želite da smršate, pospite ga cimetom u prahu - biće ukusniji i ujedno će “topiti” višak kilograma.

4. Krastavac

Letnje povrće bogato je vodom, a siromašno kalorijama, što ga čini odličnim izborom za borbu protiv nadimanja. Visok sadržaj vode u krastavcima pomaže u izbacivanju viška natrijuma i toksina, smanjujući zadržavanje tečnosti i nadimanje.

Pored toga, krastavci su dobar izvor vlakana koja su važna za dobar rad creva.

5. Jogurt

Hrana bogata probioticima, kao što je jogurt, može da bude od pomoći u obnavljanju ravnoteže zdravih bakterija u crevima. Jogurt podstiče bolje varenje i smanjuje nadimanje.

Jogurt
foto: YOUTUBE/DELICIOUS HOME COOKING

6. Komorač

Komorač je odvajkada korišćen kao prirodni lek za probleme sa varenjem, uključujući nadimanje i loše varenje.

Sadrži anetol, jedinjenje koje opušta mišiće gastrointestinalnog trakta i smanjuje gasove i nadimanje.

Čaj od semenki komorača može da bude dobar saveznik u rešavanju problema nadutosti.

7. Banane

Pored toga što su hranljive, banane su i odličan izbor za borbu protiv nadimanja. Bogate su kalijumom, koji pomaže u regulisanju ravnoteže tečnosti i sprečavanju zadržavanja vode. Uz to, banane sadrže rastvorljiva vlakna koja pomažu zdravom varenju i sprečavaju zatvor.

Nadimanje može da bude neprijatno i bolno, ali uvođenjem gorenavedenih namirnica u ishranu možete da poboljšate zdravlje probave i da se osećate lakše. Ipak, ne bi trebalo zaboraviti da je svačiji probavni sistem jedinstven, pa će vam možda biti potrebno da iz više pokušaja pronađete namirnice koje vašem organizmu najviše odgovaraju kad je reč o saniranju nadimanja.

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.