OVE NAMIRNICE "UBIJAJU" ŠTITNU ŽLEZDU: Dr Ilić otkrio koliko mogu biti OPASNE, budite pažljivi
Štitna žlezda, Foto: Andriy Popov / Panthermedia / Profimedia

MORATE ZNATI

OVE NAMIRNICE "UBIJAJU" ŠTITNU ŽLEZDU: Dr Ilić otkrio koliko mogu biti OPASNE, budite pažljivi

Jedete ih svaki dan

Objavljeno:

Iako ne postoji posebna dijeta koja se efikasno koristi za lečenje poremećaja funkcije štitne žlezde, ipak postoje neke namirnice koje bi mogle da pomognu i neke koje bi bilo dobro isključiti iz svakodnevne ishrane.

U nastavku vam navodimo namirnice koje ne prijaju štitnoj žlezdi

Gluten

Osobe sa hipotireozom bi trebale da svedu korišćenje glutena na najmanju moguću meru, kaže Ruth Frechman, RDN, dijetetičar na Akademiji za ishranu i dijetetiku. Ukoliko je dijagnostikovana celijaka, gluten može iritirati tanko crevo i može ometati iskoristljivost lekova za zamenu hormona štitne žlezde.

U članku objavljenom u maju 2017. u časopisu Endocrine Connections navodi se da su hipotireoza i celijakija često prisutni zajedno, iako nijedno istraživanje nije pokazalo da dijeta bez glutena može da leči oboljenja štitne žlezde, možda bi bilo dobro potražiti savet lekara o eliminisanju glutena.

Jod
foto: Profimedia

2. Prerađena i brza hrana je slana ali ne i bogata jodom

Ukoliko je ideja da se povećanjem unosa slane hrane, poveća unos joda, to nije dobra ideja, kažu stručnjaci.

– Više od 75 odsto unosa natrijuma u ishrani dolazi od upakovanih, prethodno prerađenih gotovih jela. Ono što je važno znati je da proizvođači ne moraju da koriste so obogaćenu jodom u svojim proizvodima a to obično i ne čine – kaže dr Ilić. Prevelik unos natrijuma može dovesti do povećanja krvnog pritiska a nikako do dovoljne količine joda.

3. Oprez s kafom

Dr Ilić upozorava i na štetno dejstvo konzumiranja veće količine kafe, jer ima i stumlativni i strumogeni efekat, što predstavlja problem onima koji imaju i hiper i hipotireozu. Ta činjenica je podržana argumentima da je kafa jak stumlans u proizvodnji hormona kod hipertireoze pa može pogoršati njenu funkciju, a kod hipotireoze kafa ometa preuzimanje joda i sprečava stvaranje tiroidnih hormona.

4. Masna i pržena hrana

– Utvrđeno je da masti ometaju sposobnost apsorpcije lekove koji se koriste kao zamena hormona štitne žlezde, kaže Stephanie Lee, MD, PhD, pomoćnik šefa endokrinologije, ishrane i dijabetesa u Bostonskom medicinskom centru i vanredni profesor na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Bostonu u Masačusetsu.

(Espreso/Eklinika)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.