DODAJTE OVE SASTOJKE U KUPUS SALATU I IMAĆETE VITAMINSKU BOMBU: Osvežavajuća i ZDRAVA, kao poručema za ovo VREME
Kupus salata, Foto: Printscreen

MORATE ZNATI

DODAJTE OVE SASTOJKE U KUPUS SALATU I IMAĆETE VITAMINSKU BOMBU: Osvežavajuća i ZDRAVA, kao poručema za ovo VREME

Kupus i njegove zdravstvene prednosti dobro su poznate, bilo da je u svežem, bilo u ukiseljenom stanju.

Objavljeno:

Kupus salata je puna vitamina i odličan prilog svakom ručku.

Kupus i njegove zdravstvene prednosti dobro su poznate, bilo da je u svežem, bilo u ukiseljenom stanju. Kao osnova ili sastojak mnogih jela čini važan deo i zimske i letnje trpeze, a kupus salata, jedan od omiljenih priloga, verovali ili ne, može da bude još zdravija nego što to jeste u izvornom obliku.

Podsetimo se šta sve od korisnih sastojaka sadrži kupus

Bez obzira da li je reč o zelenom kupusu koji je kod nas i najrasprostranjeniji u upotrebi ili ljubičastom, koji ima gotovo identičan nutritivni sastav, kupus je zaista jedna od najdzravijih povrtarskih kultura. Uz to je i namirnica pristupačne cene, sa velikom tradicijom gajenja i pripremanja u našem podneblju.

Kupus je jedan od najvećih izvora hranljivih materija koje možemo da unesemo iz hrane. Od velike količine vitamina C, do kalcijuma, fosfora i gvožđa, sve do vitamina E, K i B grupe. Kupus je niskokalorična namirnica koje spada u superhranu. To svojstvo mu daje spoj vitamina, omega-3 masnih kiselina i antioksidanata, presudnih za zaštitu organizma i od prolaznih i od ozbiljnijih bolesti.

Kako ima višestruki blagotvoran uticaj na mnoge organe, od imuniteta do probave, apsolutno je na listi namirnica koje bi trebalo konzumirati više puta nedeljno.

Kupus i uobičajene kombinacije: koje su prednosti i nutritivni kvaliteti

Mnogi će reći da nisu pristalice kombinovanja novih sastojaka sa kupus salatom na koju smo navikli. I stvarno, šta je bolje od „obične“ kupus salate sa malo ulja, sirćeta i soli ili kiselog kupusa posutog alevom paprikom?

Treba doduše konstatovati da je sa trendovima zdravije hrane i ova bazična priprema kupus salate doživele promene. Mnogi su suncokretovo ulje izbacili iz upotrebe i sada koriste samo maslinovo ili ulje od koštica grožđa, a umesto obične soli konzumiraju himalajsku. Obično sirće češće sada menja jabukovo, ili balzamiko. Istina, onaj osnovni ukus zdravog, mladog sirovog kupusa teško može da se izmeni, ali navedeni dodaci svakako barem delom menjaju aromu na koju smo navikli.

Ako govorimo o zdravstvenim prednostima, nema sumnje da su maslinovo ulje ili ono od koštica grožđa neuporedivo zdraviji od suncokretovog. A šta je sa nekim drugim sastojcima?

Biber
foto: Profimedia

Kupus i biber

Biber ima izrazito antioksidativno, antibakterijsko i antizapaljensko dejstvo. Pikantnu aromu mu daje supstanca piperin, koji je izuzetno zdrava suptsanca. Pomaže kod problema sa probavom, dijarejen ili zatvora, urinarnih infekcija, respiratornih infekcija, glavobolje. Delotvoran je i kod produktivnog kašlja, glavobolje i mučnine, a istraživanja kažu da je dobar i za kognitivne probleme i prevenciju Alchajmerove bolesti.

Kombinacija sa kupusom je dobar izbor ako volite malo pikantniji, ali ne i previše ljutkast ukus. Udružena lekovita svojstava samo su argument više da pobiberite kupus salatu tako što ćete iseckanom ili istruganom kupusu nakon začinjavanja dodati mleveni crni biber.

Razne vrste paprike i kupus

Paprika je povrće koje sadrži najviše vitamina C. Zamislite šta sve onda ako se udruže mogu paprika i kupus kao salata? Ako volite ljuto, otvara se veliko polje mašte za eksperimentisanje koje će pojačati i ukus i aromu, ali i nutritivnu vrednost ove kombinacije.

Sitno seckana zelena ili crvena paprika su odličan predlog za dodatak kupus salati u svežem obliku, a kiseli kupus je teško zamisliti bez aleve paprike. Novina bi mogle da budu čili papričice, koje sadrže najviše kapsaicina, jedinjenja zaduženog za ljutinu ali i najveće zdravstvene prednosti paprike. Među njima je i dokazano antikoagulantno dejstvo.

Bela rotkva

Koren ove biljke je izuzetno bogat vitaminom C, tako da bi jedna normalna porcija kupus salate uz dodatak rendane rotkve mogla da obezbedi dobar deo dnevnih potreba za vitaminom C. Rotkva sadrži i vitamine B grupe, kalijum, kalcijum, magnezijum, mangan i gvožđe. Bogata je antioksidantima. Pomaže u kontroli šećera u krvi a kao i kupus, spada u niskokalorične namirnice. Ali, uz malo kalorija, tu je dosta dijetetskih vlakana.

Bela rotkva se od davnina koristila kao pomoć kod prehlada, jer jača imunitet i pomaže u zaštiti od infekcija i štetnih patogena.

Luk i kupus, ide li to i kako?

Ide itekako, kažu stručnjaci za ishranu, ali ne i svaki luk. Preporuka je da u salati probate kombinovanje svežeg kupusa sa prazilukom. Praziluk je veoma bogat hranljivim materijama, ima malo kalorija isto kao i kupus, a slični su i po velikoj količini različitih vitamina i minerala.

Praziluk obiluje beta karotenom, koji telo pretvara u vitamin A. Ovaj vitamin ključan je za dobar vid, ali i stabilan imunitet. Tu je i vitamin K1, neophodan za pravilno zgrušavanje krvi i kardiovaskularno zdravlje. U praziluku ima mangana, značajnog za zdraviju štitastu žlezdu. Takođe, i kaempferola, biljnog polifenolnog antioksidansa, alicina i drugih tiosulfinata (sumpornih supstanci korisnih za zdravlje srca). Većina ovih sastojaka svojim sastavom utiče na snižavanje nivoa holesterola i krvnog pritiska.

Praziluk će dodati kupusu aromu, ali neće izazvati iritaciju, koju kod nekih osoba mogu da pokrenu beli i crni luk.

Susam
foto: Profimedia

Susam u kupus salati

Susam je veoma hranljivo seme bogato različitim esencijalnim nutrijentima. Sadrži proteine, mononezasićene i polinezasićene masnoće, biljna vlakna, gvožđe, kalcijum, cink, magnezijum, vitamine B1 i B6. Uz to, semenke susama sadrže lignane, fitosterole, antioksidante i druge bioaktivne supstance koje su korisne za naše opšte zdravstveno stanje.

Poboljšava zdravlje kardiovaskularnog sistema jer tome doprinose omega-3 i omega-6 masne kiseline, jer mogu da smanje rizik od srčanih bolesti. Smanjuje nivo holesterola, jača kosti i obiluje antioksidantima, koji pored ostalog sprečavaju upalne procese u telu.

00:52

DA LI JE 42 MINUTA DOVOLJNO ZA PRIPREMU ĐUVEČA? Ne propustite danas kuvanje sa porodicom Maričević

(Espreso/Eklinika)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.