"MISLILA SAM DA IMAM MODRICU ISPOD NOKTA": Devojka otišla na MANIKIR, nije ni slutila da će joj to SPASITI ŽIVOT!
Nokti, Foto: Profimedia

NEVEROVATNO!

"MISLILA SAM DA IMAM MODRICU ISPOD NOKTA": Devojka otišla na MANIKIR, nije ni slutila da će joj to SPASITI ŽIVOT!

Lečenje podrazumeva uklanjanje nokta, a kasnije i hemioterapiju i/ili zračenje

Objavljeno:

Kad je otišla u kozmetički salon na manikir, Stejsi Bos (32) nije ni slutila da će joj upravo to spasiti život.

Poželela je da uradi veštačke nokte, ali joj je devojka zaposlena u salonu skrenula pažnju da ispod desnog palca ima neobičnu tamnu mrlju koja liči na melanom i posavetovala joj je da ode na lekarski pregled.

- Bila sam veoma zbunjena, jer sam došla u kozmetički salon da sredim nokte, a odande izašla s velikom strepnjom - kaže Stejsi, a prenosi NYpost.

Verovala je da je promena ispod njenog nokta modrica koja će vremenom nestati, a onda je grozničavo počela da razmišlja o potencijalnom ozbiljnom zdravstvenom problemu koji se krije iza te promene.

Posle dermatološkog pregleda Stejsi je dobila dijagnozu - bio je to subungvalni melanom, odnosno rak kože koji se javlja ispod nokta.

Nokti / ilustracija
Nokti / ilustracijafoto: Profimedia

Uklonjen joj je nokat i deo kosti, i čeka rezultate koji će, nada se, potvrditi da se melanom nije proširio na druge delove tela.

- Devojka kod koje inače odlazim da mi uradi veštačke nokte mi je zapravo spasila život. Da nije bilo nje, ko zna kada bih i da li bih uopšte otišla na pregled i saznala od čega bolujem - kaže Stejsi.

Šta je subungvalni melanom

Reč je o raku koji je izlečiv ukoliko se otkrije u ranoj fazi. Ukoliko, pak, ne bude otkriven i lečen na vreme, može da dovede do ozbiljnih komplikacija.

Simptomi subungvalnog melanoma

Simptomi koji mogu da ukažu na ovu vrstu melanoma su tamna mrlja ispod nokta ili crta ispod nokta koja se povećava i širi, pigmentacija nokta koja se širi na kožu, kvržica i/ili bol u noktu, kao i odvajanje nokta od prsta.

Lečenje subungvalnog melanoma

Melanom na noktu najčešće nastaje kao posledica neke povrede. Uglavnom se javlja na palcu. Dijagnostikuje se biopsijom, kao i dodatnim pretragama.

Lečenje podrazumeva uklanjanje nokta, a kasnije i hemioterapiju i/ili zračenje.

Bonus video:

00:56

POTPUNO UVRNUTO: Kokošji nokti vladaju Instagramom! Da li biste se usudile?

(Espreso / Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.