EVO KOJE SVE NAMIRNICE IZAZIVAJU GLAVOBOLJU: Stručnjak savetuje da ih IZBEGAVAMO
ilustracija, Foto: Profimedia

obratite pažnju!

EVO KOJE SVE NAMIRNICE IZAZIVAJU GLAVOBOLJU: Stručnjak savetuje da ih IZBEGAVAMO

Prema rečima sagovornice, kofein iz kafe, naročito kod žena, provocira jednostrane glavobolje zbog iritantnog i stimulativnog dejstva ovog sastojka hrane

Objavljeno:

Nakon posta mnogi građani se, umesto da uživaju u umerenoj ishrani, prejedaju. Međutim, nisu ni svesni da pored stomačnih tegoba od pojedinih namirnica mogu dobiti čak i glavobolju! Kod nekih osoba čak i obična voda za piće može da izazove neprijatnu glavobolju!

- Glavobolja je neprijatan osećaj koji prati mnoga stanja i bolesti. Najčešća vrsta glavobolje je migrena. Sezonskog karaktera, češća je kod žena i jedna od glavobolja koje mogu da provociraju sastojci iz hrane. Retka je direktna spona konzumiranja namirnica i glavobolje, ali se i to dešava - otkrila je za Kurir dr Radmila Šehić specijalista opšte medicine.

Ona je dodala da su najčešći uzročnici glavobolje kod osetljivih osoba nitrati (jedinjenja azota prim. aut.), koji se nalaze i u običnoj vodi.

- U hrani je ovo jedinjenje prisutno u dimljenom mesu, jetrenoj pašteti, voću i povrću iz staklenika koji se održavaju azotnim đubrivom. Glavobolju mogu da provociraju neki sastojci iz zrelog, punog sira. Sulfati prisutni u suvom voću i kompotu, opet samo kod osetljivih ljudi, bivaju okidač za bolove u glavi. Sulfati su soli sumporne kiseline. Salicilati iz sirćeta, turšije ili druge konzervirane zimnice mogu da budu provokatori glavobolje - navela je dr Šehić.

Prema rečima sagovornice, kofein iz kafe, naročito kod žena, provocira jednostrane glavobolje zbog iritantnog i stimulativnog dejstva ovog sastojka hrane.

- Suština je da se izbegavaju industrijski prerađena mesa, konzervirane namirnice, proizvodi dobijeni na neproveren način. U suštini treba upoznati svoj organizam, pratiti reakcije na pojedinu hranu. Vratiti se svežim namirnicama, ako je moguće, prirodnog porekla - savetuje dr Šehić.

(Espreso/Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.