SRPKINJE MASOVNO STAVLJAJU GEL LAK, A NISU SVESNE KOLIKO JE OPASAN: Lekari otkrili da može doći do KOMPLIKACIJA
Foto: Printscreen/Youtube/Oh My Gel

NIJE NAIVNO

SRPKINJE MASOVNO STAVLJAJU GEL LAK, A NISU SVESNE KOLIKO JE OPASAN: Lekari otkrili da može doći do KOMPLIKACIJA

Stručnjaci smatraju da je metakrilat u gel lakovima "krivac" za sve veći broj alergija, jer inače nismo tako često izloženi ovoj hemikaliji

Objavljeno:

Stavljanje gel laka na nokte je jedan od najpopularnijih načina manikiranja u svetu, ali mnogi ne znaju da gel nokti mogu da budu opasni. Mnogi saloni nude gel lak koji brzinski pruža manikir koji traje mnogo duže od običnog, a čak je i procedura relativno jednostavna i kratko traje. Ali gel nokti mogu da budu opasni, jer sastojak u laku može da izazove opasne alergijske reakcije.

Hemijske realkcije na metakrilat u gel laku mogu da dovedu do popuštanja veze nokta i prsta, a prvi simptomi biće crvenilo i svrab oko nokta. Metakrilat je ključni sastojak cementa koji se koristi za operacije zamene kostiju u zglobovima, ili određenim operativnim zahvatima u ustima i vilici.

Osobe koje zbog čestog stavljanja gel laka u salonima za manikir razviju alergiju na metakrilat kasnije su u opasnosti od toga da im alergija onemogući operacije koje su im neophodne. Razvijanje alergije značilo bi da u budućnosti ne bi mogli da stave veštački kuk, neki drugi zglob ili imaju operacije kod zubara. Čak je sporna i operacija katarakte.

Nokti, Lak, Ruke, Prsten
foto: Printscreen/Youtube

Stručnjaci smatraju da je metakrilat u gel lakovima "krivac" za sve veći broj alergija, jer inače nismo tako često izloženi ovoj hemikaliji. Ako osoba koja radi gel lak nije stručna, pod dejstvom UV lampe ova supstanca može da iscuri oko nokta i izazove alergijsku reakciju. Curenje metakrilata iz gel laka dogodiće se ako se UV lampa ne koristi dovoljno dugo da se svaki sloj gela stvrdne.

Na bočicama gel lakova za nokte piše tačno vreme sušenja pod UV lampom po sloju - 30, 60 ili 90 sekundi - ali ga se mnogi ne pridržavaju ako gel lak stavljaju kod kuće. Postoji opasnost čak i u salonima, ukoliko je gužva pa kozmetičarke pokušavaju da "ubrzaju" zbog mušterija koje čekaju.

Dermatolozi potvrđuju da se posle stavljanja gel lakta na noktima i prstima mogu javiti ljuštenje, oticanje pa čak i plikovi. Britanska Kancelarija za bezbednost i standarde proizvoda pokrenula je zvaničnu istragu o ovom pitanju, javlja "Dejli mejl". Dalje reakcije na gel lak mogu da budu slabljenje ili čak otpadanje noktiju, crvene i zadebljane zanoktice, kao i otvorene rane, upozorava dermatološkinja dr Dirdre Bakli. Osip se može dalje proširiti na lice, vrat i dekolte.

"Posebno je opasno ako su osobe dijabetičari ili razviju jaku alergijsku reakciju. Javljaju se i problemi sa disanjem, i mnogi ne znaju koliko je opasno ako organizam razvije intoleranciju na metakrilat", rekla je ona. Pročitajte i koja opasnost vreba iz UV lampe u salonima.

(Espreso/Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.