EVO KADA NADIMANJE MOŽE DA BUDE OPASNO: Ako vam se jave OVI SIMPTOMI, odmah idite kod lekara
Nadimanje, Foto: Profimedia

VAŽNO JE

EVO KADA NADIMANJE MOŽE DA BUDE OPASNO: Ako vam se jave OVI SIMPTOMI, odmah idite kod lekara

Koliko god je pomisao da možda imamo neku parazitsku infekciju neprijatna, one se moraju tretirati, a dobra vest je da se adekvatnim pristupom i terapijom uspešno leče

Objavljeno:

Paraziti, pa i sama pomisao na njih su veoma neprijatni i nešto su od čega ljudi prilično zaziru. Međutim, oni su mnogo češći nego što mislimo i nisu vezani samo za nerazvijene zemlje. Takođe, kada su u čoveku, ne nalaze se samo u crevima.

Šta su paraziti i gde se najčešće nalaze

Parazit je svaki organizam koji živi i hrani se od drugog organizma. Primeri parazita su:

crvi

trakavice

bičevi

ankilostoma

vaške

đardija (giardia)

komarci

stenice

šugarac.

Ali, paraziti su i bakterije, virusi i gljivice. Sa medicinske strane, parazitologija je uglavnom ograničena na životinjske parazite koji se javljaju kod čoveka.

Budući da paraziti egzistiraju u velikom broju, da su različitih oblika i veličina, oni mogu da izazovu vrlo širok spektar problema. Neki paraziti se hrane našom hranom (iz unutrašnjosti našeg tela), dajući nam neprekidni osećaj gladi i učinivši nemogućim da imamo optimalnu telesnu težinu. Drugi se hrane našim crvenim krvnim zrncima, izazivajući anemiju. Neki polažu jaja koja mogu izazvati svrab, razdražljivost, pa čak i nesanicu.

Kako se paraziti prenose i kako ih dobijamo?

Postoji nekoliko načina da se zarazimo parazitima. Evo najčešćih:

kontaminirana hrana i voda

nedovoljno kuvano meso

nečisto ili kontaminirano voće i povrće

paraziti na koži (najčešće stopalima).

Kada se neka osoba zarazi parazitom, lako može i da ga prenese. Ako ne perete ruke nakon što obavite toalet a imate nekog parazita, možete lako da ostavite jaja ili samog parazita na svemu što dodirnete (kvaka na vratima kupatila, telefon, posuđe, bilo ko koga dodirnete). Putovanje u inostranstvo je još jedan način na koji se paraziti mogu naseliti u naš organizam. Takođe, veoma je lako zaraziti se parazitima prilikom kontakta sa životinjama.

Znaci koji ukazuju da možda imamo parazite:

Simptomi prisustva parazita su često uzrokovani toksinima koje ispuštaju u ljudski krvotok. Evo najčešćih:

neobjašnjivi zatvor, dijareja, gasovi, nadimanje, mučnina ili drugi simptomi nervoznih creva

putovali ste u inostranstvo i na putovanju ste dobili dijareju

imali ste trovanje hranom i od tada vam varenje nije dobro

imate problema da zaspite ili se budite više puta tokom noći

iritacije kože ili neobjašnjivi osip, koprivnjača, rozacea ili ekcem koji ne prolaze

škripanje zubima u snu (bruksizam)

bolni mišići ili zglobovi

umor, iscrpljenost, promene raspoloženja, depresija ili česta osećanja apatije

nedostatak osećaja sitosti nakon obroka

dijagnostikovana vam je anemija zbog nedostatka gvožđa.

Kako se testirati na parazite i koje su opcije lečenja

Najbolji način da se testiramo na parazite je da uradimo test stolice. Ukoliko se potvrdi prisustvo nekog parazita, lekar će odrediti adekvatnu terapiju. U zavisnosti od simptoma, tipa i intenziteta infekcije, zavisi i doza terapije. Obavezno uzimajte lek tačno onako kako je propisano jer drugačije neće biti efikasan.

Bol u stomaku, Devojka, Bol, Stomak, Jajnici
foto: Profimedia

Konvencionalni medicinski tretmani mogu uništiti parazite brže i sa manje neželjenih efekata od većine alternativnih terapija. Alternativni tretmani često jesu od pomoći uz konvencionalne lekove. I jedna i druga opcija zavise od tipa parazita i infekcije, i zato se nikako nemojte lečiti na svoju ruku.

Smernice za ishranu koje pomažu u sprečavanju rasta crevnih parazita

Treba izbegavati proste ugljene hidrate, kao što su oni koji se nalaze u rafinisanoj hrani, voću, sokovima, mlečnim proizvodima i svim šećerima osim meda. Jedite sirovi beli luk, semenke bundeve, šipak, cveklu i šargarepu – to su namirnice koje se tradicionalno koriste protiv parazita. Pijte dosta vode da biste hidrirali i ispirali digestivni sistem, ali i celo telo. Konzumirajte namirnice sa dosta vlakana.

Probiotici (Lactobacillus acidophilus, Lactobacilus plantarum, Saccharomices boulardii i bifidobakterije) pomažu u održavanju zdravlja digestivnog trakta, ali nisu svi probiotici za sve pacijente i probleme. Naime, nek probiotici neće odgovarati imunokomromitovanim osobama.

Vitamini i biljni preparati

Digestivni enzimi će pomoći crevnom traktu da vrati u normalno stanje, što ga čini nepovoljnim za rast i razvoj parazita. Vitamin C jača imunski sistem, ali ako imate dijareje, ne preterujte u količinama. Cink takođe jača imunitet ali može da stupi u interakciju sa određenim lekovima, posebno nekim antibioticima, i nije dobar za osobe sa HIV/AIDS-om.

(Espreso/Eklinika)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.