AKO SLUČAJNO VIDITE OVO NA SVOJIM STOPALIMA, IDITE HITNO KOD LEKARA: Dve promene su ključ
Stopala, Foto: Profimedia

LEČITE SE

AKO SLUČAJNO VIDITE OVO NA SVOJIM STOPALIMA, IDITE HITNO KOD LEKARA: Dve promene su ključ

Vrlo je važno da redovno hidrirate kožu

Objavljeno:

Stopala najviše trpe velika opterećenja tokom dana, a dešava se da ljudi na njih obraćaju najmanje pažnje

Ipak, ako primetite određene promene, trebalo bi da se posavetujete sa lekarom jer mogu ukazivati na ozbiljnije zdravstvene probleme.

Otekli zglobovi

Ako su vam zglobovi otečeni, moguće je da imate edem. Reč je o preteranom nakupljanju tečnosti na zglobovima.

Edem i uopšteno oticanje na nogama najčešće prođe samo od sebe, na primer, na kraju dana kada dignete noge i odmorite se. Međutim, ako to stanje traje već neko vreme, morate posetiti doktora. Verovatno ćete dobiti kompresorske čarape – objašnjava stručnjak Kimbi Osborn za The Sun.

Promene na noktima

Rupice i udubljenja na nožnim noktima nisu samo jedna od “onih stvari na stopalima”. One mogu biti znak i psorijaze. Vrlo je važno da redovno hidrirate kožu. Birajte prirodnije kreme na bazi aloe vere i prirodnih masnoća jer će one najbolje nahraniti vašu kožu.

Ekstremno suva stopala

Ako vaša stopala nisu ekstremno suva zbog gela za tuširanje, vruće vode ili starenja, to može da bude znak da imate slabiju cirkulaciju, kao rezultat arterijske bolesti. Usled nje, arterije čvrsnu, plak se vremenom nakuplja na zidovima krvnih sudova, što kasnije povećava rizik od srčanog udara.

Preterana suvoća može da bude znak atletskog stopala. Stručnjaci smatraju da najpre treba da tretirate kožu bogatim i vlažnim kremama kako bi se sa sigurnošću znalo da li je reč o manju hidratacije ili ozbiljnijem zdravstvenom problemu. Ako ni svakodnevno hidriranje kože ne pomogne, treba rešavati problem u uz preporuku doktora.

Grčevi

Obično znače da vašem organizmu nedostaje magnezijum, kalcijum ili kalijum. Može da znači i da vam treba više vode tokom dana. Ako se učestalo ponavljaju, verovatno je reč i manjku minerala.

Nutricionista Kasandra Barns savetuje konzumiranje hrane bogate kalcijumom – poput jogurta, zelene salate, ribe, orašastih plodova, narandže i tofu sira. Za pravilnu apsorpciju kalcijuma, važan je vitamin D koji najviše dobijamo od sunca, ali dobro je da pojačate unos kroz jaja, maslac, riblje ulje ili avokado.

Hladne noge

Ako konstantno imate hladne noge, moguće je da postoje određeni zdravstveni problemi sa štitnom žlezdom. Rezultat toga je proizvodnja manje hormona koji su neophodni za regulisanje metabolizma. Nuspojava tog stanja je sposobnost da telu omogući dovoljno topline, zbog čega su vam noge stalno hladne. Važno je da noge i ruke zimi dobro zaštitite toplim čarapama i rukavicama. Takođe, masaža je uvek dobar izbor.

(Espreso/Najžena)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.