OVAKO SE MANIFESTUJE MOŽDANI UDAR KOD MLADIH LJUDI: Dr Stanarčević upozorava - "Može doći do PONAVLJANJA udara"
Moždani udar, Foto: Profimedia

VAŽNO

OVAKO SE MANIFESTUJE MOŽDANI UDAR KOD MLADIH LJUDI: Dr Stanarčević upozorava - "Može doći do PONAVLJANJA udara"

Što se lečenje kasnije započne, posebno ukoliko se ne primene metode rekanalizacije (intravenska tromboliza i mehanička trombektomija) rizik za trajni invaliditet i smanjenje radne sposobnosti je veći, a lošiji ishod moždanog udara sve izvesniji, kaže neurolog dr Predrag Stanarčević

Objavljeno: 10:27h

Moždani udar, iako deluje logično, nije uvek stanje koje će lakše preboleti mlađi pacijenti. Najveća zabluda i pogreška kod mlađih osoba je ignorisanje simptoma moždanog udara i pomisao, „bolje da malo sačekam da prođe, to ne može meni da se desi“. Stručnjaci upozoravaju da ne ignorišemo nijedan simptom moždanog udara. Nikako se ne sme rizikovati, jer blagovremena terapija može da zaštiti pacijenta od mogućeg invaliditeta i smrtnog ishoda.

Na svakih 20 minuta jedna osoba doživi moždani udar

Pretpostavlja se da na svakih 20 minuta jedna osoba u Srbiji doživi moždani udar, koji je i vodeći uzrok smrtnosti žena u našoj zemlji. Stručnjaci navode da su genetski činioci i nasledna oboljenja češći uzročnici moždanog udara u mlađoj populaciji.

Mozak
foto: Profimedia

– Pojedine bolesti kao što su urođene trombofilije, antifosfolipidni sindrom i slično, imaju značajan potencijal za mogući razvoj moždanog udara i pre 45. godine života. Ukoliko se ne leče ovi pacijenti mogu imati ponavljane moždane udare zbog čega je njihovo lečenje i sekundarna prevencija od izuzetne važnosti – kaže za portal eKlinika šef Jedinice za moždani udar Odeljenja urgentne neurologije Klinike za neurologiju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije dr Predrag Stanarčević.

Simptomi nisu jedine manifestacije bolesti

Ishemijski moždani udar je najčešća forma moždanog udara u svim starosnim grupama i čini oko 85 odsto svih moždanih udara. Intracerebralno krvarenje pogađa oko 10 odsto pacijenata, dok se subarahnoidalna hemoragija javlja kod 5 odsto pacijenata sa moždanim udarom.

– Kardinalni simptomi moždanog udara su slabost polovine tela, otežan govor i izgovaranje reči, iznenadna pojava vrtoglavice i nestabilnosti praćena pojavom duplih slika ili loše koordinacije pokreta. Važno je naglasiti da ovi simptomi nisu specifični za moždani udar i nisu jedine manifestacije bolesti. Bitno je zbog toga da procenu o tome da li se radi o moždanom udaru uradi neurolog, specijalista obučen da prepozna određene simptome i znake neurološkog oboljenja. On će im dati kontekst i pravovremeno uputi pacijenta u one zdravstvene ustanove koje mogu da urade odgovarajuću dijagnostiku radi potvrde, a potom i pruže optimalnu terapiju. U slučaju pojave simptoma koji se mogu povezati sa moždanim oštećenjem potrebno je neodložno se javiti zdravstvenoj službi, lekaru doma zdravlja, nadležnoj bolnici ili kliničkom centru, službi hitne pomoći – precizira dr Stanarčević.

(Espreso/Eklinika)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.