OPREZ ZA SVE KOJI IMAJU DECU ILI KUĆNE LJUBIMCE! Biljka koja se nalazi svuda oko nas može da bude OTROVNA
Radenko Bakoč, Foto: YOUTUBE/SCREENSHOT/MOSTNET TELEVIZIJA PROKUPLJE/LUNA

UŽAS

OPREZ ZA SVE KOJI IMAJU DECU ILI KUĆNE LJUBIMCE! Biljka koja se nalazi svuda oko nas može da bude OTROVNA

Njen otrov se koristi kao lek za lečenje raka, svakako u tačno određenoj dozi

Objavljeno:

Kućne biljke, osim što daju lepši izgled svakom prostoru, prečišćavaju vazduh i pružaju nam kiseonik, a neke od njih mogu imati i lekovite svrhe. Ipak, pojedine vrste su otrovne i u slučaju konzumacije, mogu biti opasne, pa je poseban oprez potreban ukoliko u stanu borave deca ili kućni ljubimci.

Trovanje se može javiti ako osoba ili ljubimac pojede lišće ili plod otrovne biljke, a upravo jedna takva nalazi se svuda oko nas. Imamo je u svim gradovima, u velikom broju je prisutna u dvorištima kuća, parkovima, šumama, na grobljima itd.

Radenko Bakoč direktor firme koja izvodi održiva rešenja za razne kategorije zelenih površina i otvorenih prostora, u razgovoru za MONDO upozorava na ukrasni četinar pod nazivom Tisa, biljku koja raste i kao drvo i kao žbun.

“Tisa je inače lekovita biljka i možemo je naći svuda oko nas, ali u slučaju konzumacije može da bude otrovna. Njen otrov se koristi kao lek za lečenje raka, svakako u tačno određenoj dozi. Tisin plod čine crvene, male bobice koje su slatke i ljigave, čak mogu da se jedu, ali prilikom konzumacije moramo da pazimo da se koštica koja je u unutrašnjosti ne prelomi. Čak možemo i da progutamo košticu, ali u slučaju da se polomi, otrov se oslobađa”, navodi iskusni poznavalac biljaka i upozorava da je otrovan i list biljke Tisa.

(Espreso/Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.