DA LI JE ZDRAVO ZADRŽAVATI KIJANJE? Stručnjaci OTKRILI do ČEGA može da DOVEDE ovakva navika
Kijanje, Foto: Profimedia

opasno?

DA LI JE ZDRAVO ZADRŽAVATI KIJANJE? Stručnjaci OTKRILI do ČEGA može da DOVEDE ovakva navika

Tokom kijanja, telo doživljava stvari koje dovode telo u opasnost

Objavljeno:

Istraživanja pokazuju da bi kijanje moglo biti opasno, što u nekim slučajevima dovodi do teških komplikacija.

Telo kija da bi uklonilo iritanse u nosnoj šupljini i resetovalo okruženje unutar nosa, ali respiratorni refleks nije bez rizika. Slučajevi krvarenja u mozgu i pucanje bubnih opna su naširoko prijavljeni u medicinskoj literaturi, uglavnom zbog naglog povećanja pritiska tokom izbacivanja vazduha. Prema rečima jednog stručnjaka, zadržavanje kijanja može povećati rizik od tri opasne komplikacije.

Tokom kijanja, telo doživljava nagli porast pritiska u sinusima, nosnoj šupljini i grlu. Zadržavanje respiratornog refleksa, međutim, dovodi do daljeg povećanja ovog pritiska – dovodeći krvne sudove u opasnost.

Kijanje
Kijanjefoto: Profimedia

Prema doktoru Stjuartu Sandersu, lekaru opšte prakse u Londonu, kijanje može biti dovoljno snažno da izazove pucanje aneurizme mozga.

Na pitanje da li je kijanje “opasno”, doktor Sanders je naveo tri razloga zašto jeste:

– Prvo, zadržavanje kijanja može izazvati nagli porast krvnog pritiska sa potencijalnim posledicama. Drugo, kako se pritisak vazduha u zadnjem delu nosa povećava kada se kijanje zadrži, postoji rizik od guranja sluzi i infekcije u srednje uvo. Ovo bi moglo da izazove akutnu gluvoću, infekciju (otitis srednjeg uha) ili čak pucanje bubne opne u izuzetnim okolnostima. Razlog tome je što se cev za izjednačavanje pritiska smeštena između zadnjeg dela nosa i srednjeg uva, poznata kao Eustahijeva cev, otvara tokom eksplozivnog kijanja. Treći glavni razlog za izbegavanje zadržavanja kijanja je rizik od akutnog sinusitisa. Ovo se može desiti ako povećanje pritiska tera infekciju u paranazalne sinuse, što može dovesti do infekcije – objasnio je doktor Sanders.

Najbolja praksa da se izbegne bilo koji od gore navedenih ishoda je da se dozvoli oslobađanje pritiska tokom kijanja.

Bonus video:

08:34

LOŠE VESTI ZA SVE KOJI PATE OD ALERGIJE! Doktorka upozorila: Svi koji imaju problem sa polenom MORAJU OVO DA ZNAJU!

(Espreso/ Informer)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.