SIMPTOMI OVE OPAKE BOLESTI VIDE SE U OKU: Ova mala promena je CRVENI ALARM, reagujte na vreme
Oko, Foto: Prodimedia

MORATE ZNATI

SIMPTOMI OVE OPAKE BOLESTI VIDE SE U OKU: Ova mala promena je CRVENI ALARM, reagujte na vreme

Jedna od boleti koje se Srbi najčešće plaše je Alchajmerova bolest. Saznajte do kog su saznanja došla najnovija istraživanja na ovu temu:

Objavljeno:

Iz najnovijeg istraživanja koje je objavljeno u medicinskom časopisu "Acta Neuropathologica" zaključuje se da se prvi simptomi Alchajmerove bolesti pojavljuju godinama unapred i to u očima.

"Oko je prozor u mozak", kaže oftamolog Kristin Grir, direktorka medicinskog obrazovanja na Institutu za neurodegenerativne bolesti u Boca Ratonu u američkoj sveznoj državi Floridi.

"Imate pogled na nervni sisem promatrajući krajnji deo oka, prema optičkom živcu i mrežnjači", dodala je ona.

Cilj istraživanja, kako javlja CNN, je da pokuša da utvrdi kako analiza oka može pomoći u dijagnostikovanju Alchajmerove bolesti pre pojave samih simptoma. Kod obolelih osoba, upozoravaju stručnjaci, bolest je već uveliko napredovala do trenutka kada budu pogođeni pamćenje i ponašanje osobe.

"Alchajmerova bolest počinje da se razvija u mozgu godinama pre prvih simptoma gubitka pamćenja", ističe Ričard Isakson, neurolog koji je specijalizirao za Alchajmerovu bolest s Instituta za neurodegenerativne bolesti.

Skener, Mozak, Demencija, Alchajmerova bolest, Lekar, Bolnica
foto: AP

Promene u mrežnjači i mozgu

Ukoliko bi lekari uspeli da identifikuju bolest u njenim najranijim fazama, ljudi bi mogli odabrati zdrav način života i mogli bi da kontolišu "promjenjive faktore rizika, poput visokog krvnog pritiska, visokog holesterola i dijabetesa", rekao je Isakson koji, inače, nije učestvovao u istraživanju.

Kako bi saznali koliko rano se mogu uočiti znakovi kognitivnog propadanja, u sklopu nedavnog istraživanja naučnici su analizirali donirano tkivo mrežnjače i mozgova 86 osoba koje su prolazile kroz različite stepene mentalnog propadanja.

"Naša je studija prva koja pruža dubinske analize proteinskih profila i molekularnih, staničnih i strukturalnih uticaja Alhajmerove bolesti na mrežnjaču i kako oni korespondiraju s promenama u mozgu i kognitivnim funkcijama", rekla je koautorka studije Maja Koronio-Hamaoui, profeskorka neuorlogije i biomedicinske nuake u neprofitnom medicinskom centru Cedars-Sinai u Los Anđelesu.

"Te promene na mrežnjači povezane su s promenama u delovima mozga koji se nazivaju entorhinalni i temporalni korteks, središte za pamćenje, navigaciju i percepciju vremena", pojašnjava Koronio-Hamaoui.

Ranije dijagnostikovanje

Istraživanje je pokazalo da su stanice propale su za 80 odsto kod onih s kognitivnim problemima. Radi se o stanicama odgovornim za obnovu i održavanje drugih stanica, što uključuje čišćenje beta-amiloida iz mozga i mrežnjače.

A ovde pogledajte sa koliko godina se mladi u Srbiji navlače na kocku:

02:49

MLADI U SRBIJI SE NAVLAČE NA KOCKU VEĆ SA 12 GODINA! Psiholog upozorava: To nije manjkavost karaktera, to je BOLEST MOZGA

(Espreso/Blic Žena)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.