EVO ZAŠTO PRSTI NA RUKAMA TRNU: Pored bezazlenih, postoje i OZBILJNA STANJA - prepoznajte ih na vreme
Ruka, Foto: Profimedia

OPREZ

EVO ZAŠTO PRSTI NA RUKAMA TRNU: Pored bezazlenih, postoje i OZBILJNA STANJA - prepoznajte ih na vreme

Trnjenje prstiju je vrsta parestezije – neurološke bolesti ili neuropatskog bola, koji se javlja kao posledica oštećenja ili disfunkcije perifernog nervnog sistema i ukazuje na nekoliko zdravstvenih problema

Objavljeno:

Kada namtrnu prsti javlja se osećaj peckanja u prstima, nalik bockanju malim iglicama ili „mravinjanje“ u prstima šake. Trnjenje prstiju obično je rezultat nedostatka dotoka krvi do prstiju ili oštećenja nerva, koji se proteže do šake i prstiju. Osim toga, prsti mogu da trnu i zbog infekcija, upalnih stanja ili osnovnog zdravstvenog stanja.

Kada prsti trnu reč je o vrsti parestezije

Trnjenje prstiju je vrsta parestezije – neurološke bolesti ili neuropatskog bola, koji se javlja kao posledica oštećenja ili disfunkcije perifernog nervnog sistema. Javlja se u obliku trnaca, „iglica“, bockanja, žarenja ili pečenja. Usled nedostatka krvi, prekida ili lošeg snabdevanja krvlju određenog područja ili oštećenja nerava, koji krvlju snabdevaju ruku i prste, javlja se trnjenje prstiju. Osećaj trnjenja prstiju najčešće je privremen i nestaje kada ruka počne da se pomera.

Šta može da izazove trnjenje prstiju?

Mnoga medicinska stanja, kao što je dijabetes, mogu da izazovu trnce u prstima. Svaka aktivnost, koja izaziva produženi pritisak na nerv, kao što su fine motoričke aktivnosti, pokreti koji se ponavljaju i spavanje na pogrešan način na ruci, takođe može da dovede do trnjenja prstiju. Parestezija, trnjenje šake i prstiju može da bude uzrokovana sledećim stanjima i bolestima:

sindrom kubitalnog tunela (posledica kompresije ulnarnog živca u laktu, obično u slučaju dugotrajnog pisanja na tastaturi, držanja „miša“ ili držanja mobilnog telefona uz uho)

sindrom karpalnog tunela

polineuropatija (oštećenje perifernih živaca)

dugotrajno napeti mišći

Raynaudov sindrom

reumatoidni artritis,

manjak vitamina B12.

Šta znači kad utrne mali prst ili kažiprst?

Prsti mogu da trnu i zbog ortopedskih stanja, koja komprimuju određeni nerv. Lekari navode da u odnosu na to gde se javljaju trnci ili koji je prst utrnuo, može lakše da se odredi odakle potiče problem:

peckanje i utrnulost malog i domalog prsta zajedno mogu da budu znak uklještenja ili kompresije ulnarnog nerva u ruci, zbog problema sa zglobom ramena, lakta ili ručnog zgloba

utrnulost kažiprsta, zajedno sa abnormalnim senzacijama u palcu i srednjem prstu, mogu da budu posledica problema sa srednjim nervom, kao što je sindrom karpalnog tunela.

Trnci u prstima, zajedno sa drugim simptomima, kao što su nejasan govor i glavobolja, mogu da budu znak opasnosti po život, kao što je moždani udar, i zahteva hitnu medicinsku pomoć.

Ruka, Pege, Bore
foto: Profimedia

Cirkulatorni i neurološki uzroci i ortopedska stanja zbog kojih trnu prsti

Nedostatak protoka krvi, zbog različitih stanja, može da izazove peckanje prstiju:

promrzline ili ekstremno niske temperature

bolest perifernih arterija – suženje arterija zbog nakupljanja masti i holesterola na zidovima arterija, što ograničava protok krvi do ekstremiteta

Raynaudova bolest – poremećaj koji sužava krvne sudove u prstima na rukama i nogama i nema poznat uzrok

Ortopedski uzroci peckanja prstiju.

Umerena do ozbiljna ortopedska stanja, koja mogu da dovedu do oštećenja kičmenog ili perifernog nerva, takođe mogu da izazovu trnjenje prstiju:

slomljen prst, koji utiče na nerv

sindrom karpalnog tunela

cervikalna spondiloza, degenerativna bolest diska na vratu

diskus hernija

povreda vrata

uklještenje ili kompresija nerva, kao što je ulnarni nerv u ruci.

(Espreso/Eklinika)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.