OVO MOŽE DA VAM SE DESI AKO POGREŠNO KORISTITE LEKOVE: Jedan simptom zahteva HITNU intervenciju
Lekovi, ilustracija, Foto: EPA-EFE/MOHAMED HOSSAM, Ilustracija

UŽAS

OVO MOŽE DA VAM SE DESI AKO POGREŠNO KORISTITE LEKOVE: Jedan simptom zahteva HITNU intervenciju

Nitroglicerin se čuva na sobnoj temperaturi u originalnom pakovanju (staklena bočica), čvrsto zatvoren, zaštićen od vlage i direktne sunčeve svetlosti. Lek se ne primenjuje u definisano vreme već po potrebi, kaže magistar farmacije Milena Milojević

Objavljeno:

Angiozni napad praćen je bolom ili jakom nelagodom u grudnom košu u trajanju od nekoliko minuta. Stiskanje, probadanje, osećaj težine u grudima, donjoj vilici i levoj ruci, najčešći su simptomi akutnog napada angine pektoris. Angiozni napad može se dobro kontrolisati nitroglicerinom. Kako bi ovaj lek bio delotvoran mora se koristiti na određeni način. Pacijenti koji pored nitroglicerina uzimaju i druge lekove trebalo bi da se pre upotrebe ovog leka posavetuju sa stručnjacima, jer neke interakcije nitroglicerina i drugih medikamenata mogu biti fatalne.

Kako se suzbija angiozni napad i kada je potrebno pozvati hitnu pomoć?

Sublingvalni gliceriltrinitrat (nitroglicerin) glavni je lek u suzbijanju anginoznog napada. Gliceriltrinitrat deluje vazodilatatorno, to jest širi glatke mišiće krvnih sudova. Lek se koristi za suzbijanje angine pektoris, ali i u hitnim medicinskim stanjima.

– Kada započne angiozni napad potrebno je jednu sublingvalnu tabletu nitroglicerina staviti ispod jezika do potpunog rastvaranja. Ukoliko se upotrebljava sprej nitroglicerina, jedna ili dve doze naprskaju se ispod jezika, odmah nakon primene doze zatvore se usta, sprej ne treba udisati. U slučaju da simptomi napada ne prođu, pacijent može primeniti drugu tabletu/dozu spreja za 5 minuta. U periodu od 15 minuta smeju se primeniti maksimalno 3 sublingvalne tablete ili doze spreja (uzete u intervalima od po 5 minuta). Ukoliko bol ne prestaje ni nakon toga, pacijent se hitno mora obratiti lekaru – kaže portal eKlinika magistar farmacije, specijalista farmakoterapije Milena Milojević iz Farmaceutske komore Srbije.

Vitamin D, Vitamin, Vitamini, Kapsule, Tablete, Lekovi, Lek
foto: Profimedia

Tablete se ne smeju žvakati, lomiti, gutati

Stručnjaci naglašavaju da je veoma bitno da pacijent uzima lek u sedećem položaju, kako bi se izbegla posturalna hipotenzija, odnosno nagli pad krvnog pritiska pri uspravljanju. U prevenciji angine pektoris potrebno je primeniti jednu tabletu (ili dozu spreja) 5-10 minute pre aktivnosti za koju se očekuje da može izazvati napad angine pektoris.

– Nitroglicerin se čuva na sobnoj temperaturi u originalnom pakovanju (staklena bočica), čvrsto zatvoren, zaštićen od vlage i direktne sunčeve svetlosti. Lek se ne primenjuje u definisano vreme već po potrebi – za suzbijanje akutnog napada angine pektoris, odnosno za sprečavanje razvoja napada uoči fizičke aktivnosti za koju se pretpostavlja da može izazvati napad. Zbog potrebne za hitnim delovanjem leka, nitroglicerin se ne primenjuje u obliku tableta koje se gutaju sa tečnošću, već je formulisan u obliku tablete koja se otapa ispod jezika ili spreja koji se prska ispod jezika. Tablete nitroglicerina se ne smeju lomiti, žvakati ili gutati – upozorava farmaceut Milena Milojević.

Kako se smanjuje dejstvo nitroglicerina?

Stručnjaci skreću pažnju da upotreba spreja ima prednosti u odnosu na tablete. Kod pacijenata kod kojih postoji suvoća usta moguće je da dođe do slabijeg otapanja tableta ispod jezika i smanjenja efekta leka. Sagovornica portala eKlinika kaže da je najčešća greška koju pacijenti prave nepravilno čuvanje leka. Na primer, lek se ne čuva u originalnom pakovanju, već se izdvoji nekoliko tableta “za poneti” u posebnu plastičnu bočicu ili dozator.

– Aktivna supstanca leka- gliceril trinitrat adherira (prilepi se) za plastičnu ambalažu, pa se tako smanjuje dejstvo leka. Greška je i kada pacijenti ne zabeleže datum otvaranja bočice, pa lek koriste i posle dozvoljenog vremenskog perioda odnosno nakon 8 nedelja od otvaranja. U slučaju da se bol u grudima povećava i pored primene nitroglicerina, neophodno je odmah se javiti lekaru – kaže Milojević.

Neka neželjena dejstva zahtevaju hitnu intervenciju

Pad krvnog pritiska (hipotenzija), posebno pri ustajanju, i pulsirajuća glavobolja najčešća su neželjena dejstva nitroglicerina.

– Na mestu primene leka može se javiti peckanje što ne zahteva nikakvu intervenciju. Postoje, međutim i neželjena dejstva leka kada je potrebna hitna medicinska pomoć. To su pogoršanje anginoznog napada, otežano i ubrzano disanje, pomodrelost usana, prstiju na rukama ili nogama, ubrzan ili usporen rad srca, gubitak vida na jednom oku, slabost jedne ruke ili noge ili cele polovine tela, otežan i nerazgovetan govor, gubitak koordinacije ili svesti, alergijske reakcije na koži – naglašava farmaceut Milena Milojević.

(Espreso/Eklinika)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.