5 ZNAKOVA DA VAM ŠTETE LEKOVI KOJE VAM JE LEKAR PREPISAO: Ovo su simptomi, jedan je posebno ALARMANTAN
Lekovi, Foto: Profimedia

OTKRIVAMO

5 ZNAKOVA DA VAM ŠTETE LEKOVI KOJE VAM JE LEKAR PREPISAO: Ovo su simptomi, jedan je posebno ALARMANTAN

Mnogi od nas uzimaju lekove na recept, ali kako da znamo da nam terapija ne odgovara?

Objavljeno:

Većina nas pije lekove koje nam lekari prepišu, a ponekad nismo ni svesni da nam nanose više štete nego koristi. Kada se pojave simptomi koji nam pokazuju da terapija nije adekvatna, neretko se dešava da ih ignorišemo. Stručnjaci navode da pojedini lekovi mogu da imaju toksične nuspojave, čak i ako se uzimaju po receptu.

"Neki lekovi poput antibiotika mogu da uzrokuju mučninu, ali to stanje nije ozbiljno i može da se kontroliše. Nuspojave nestaju nakon nekog vremena", kaže dr Hejdi Anksorus sa Farmaceutskog fakulteta Univerziteta Severne Karoline i dodaje kako lekovi za krvni pritisak mogu da uzrokuju kašalj koji ne prestaje sve dok se ne ukine terapija.

Vitamin D, Vitamin, Vitamini, Kapsule, Tablete, Lekovi, Lek
foto: Profimedia

Osim toga, doktorka upozorava da nikada ne bismo smeli da ignorišemo još četiri nuspojave kao što su krv u mokraći ili stolici, otežano disanje, zamagljen vid i intenzivna glavobolja. U tim slučajevima je potrebno da se terapija prekine, ali nikada na svoju ruku. S obzirom na to da se spomenuti simptomi najčešće javljaju kod starijih osoba, oni ih uglavnom pogrešno shvataju. Misle da je reč o procesu starenja, a ne o lekovima.

Stručnjaci savetuju da je najbolje da vodite evidenciju o simptomima koji su uzrokovani lekovima koje uzimate, uključujući dodatke ishrani i lekove bez recepta. Sve što primetite, obavezno podelite sa svojim doktorom koji će najbolje moći da odluči koji lekovi smeju da se koriste, a sa kojim lekovima bi trebalo da prekinete.

(Espreso/MONDO)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.