DOKTOR PERIŠIĆ UPOZORIO SVE SRBE NA FATALNU GREŠKU: Tiče se slepog creva, PAZITE SE DOBRO
Doktor Voja Perišić, Foto: SCREENSHOT/TV PRVA

JAKO JE OZBILJAN

DOKTOR PERIŠIĆ UPOZORIO SVE SRBE NA FATALNU GREŠKU: Tiče se slepog creva, PAZITE SE DOBRO

Uzimanjem probiotika u visokim dozama, a to znači 20 do 30 milijardi svaki dan u jednoj kapsuli

Objavljeno:

Gastroenterolog dr Voja Perišić otkriva da su osobe kojima je slepo crevo odstranjeno u većem riziku da obole od težih bolesti.

Ustaljeno je mišljenje da je slepo crevo čist višak u organizmu i da ničemu ne služi. Ipak, brojna istraživanja pokazuju da to i nije baš istina - predstavlja skladište dobrih bakterija. Korisne bakterije pomažu održavanju metaboličke ravnoteže u crevima i uništavaju štetne mikrobe.

Američki tim iz Medicinskog centra Univerziteta Auk u Severnoj Karolini je tokom serije eksperimenata ustanovio da slepo crevo služi kao "zaštićeni rezervoar" korisnih bakterija, koji "prelazi u akciju" kad se prorede korisne bakterije u debelom crevu. Šta je zapravo istina kada je funkcija debelog creva u pitanju, da li su oni kojima je odstranjen ovaj organ u većem riziku od obolevanja od kancera i drugih težih bolesti, možemo li ishranom sprečiti teža oboljenja, objasnio je u Jutarnjem na Prvoj gastroenterolog dr Voja Perišić.

"Neke studije govore da nema funkciju, druge kažu da ima. Dobro se sećam jedne poslednje velike studije koja je dokazala da ima veze. U slepom crevu se nalaze sve dobre probiotske bakterije. Ako nema slepog creva, ta imunoregulatorska funkcija otpada", rekao je dr Voja i otkrio kako da oni, kojima je ovaj organ odstranjen, nadomeste njegovu funkciju.

"Uzimanjem probiotika u visokim dozama, a to znači 20 do 30 milijardi svaki dan u jednoj kapsuli. Barem toliko, ja inače volim doze od 50 milijardi. Probiotik kad uđe u creva, on samo prolazi kroz creva i nakon dva meseca njega nema. Moraju da se uzimaju stalno u visokim dozama. Skuplji su od antibiotika. Rizik da se dobije karcinom kod onih koji nemaju slepo crevo, veći je nakon 50. godine. Kod žena je nešto veći rizik. U zapadnoj Evropi nemaju više karcinoma od nas jer rade skrining, češće su preventive", objasnio je gastroenterolog.

Postoje namirnice kojima se takođe unose probiotici, a dr Voja otkriva koje su:

"Hrana koja je bogata njima je sve lisnato, zeljasto, vlaknasto i naravno citrusi i jabuka, paradajz, paprika, rotkva. To može da digne ono malo korisnih bakterija koje će da blokiraju karcenogenezu. Može da bude sirova, a i termički obrađena. Problem je što mnogi lekari nakon operacije slepog creva ne upozore pacijente na ovo. Oni to moraju da znaju", rekao je dr Perišić.

(Espreso/Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.