OVO SU GLAVNI SIMPTOMI TROVANJA PEČURKAMA: Ako ne reagujete HITNO, može da bude KASNO
Bolnica, Foto: Espreso

OPREZNO

OVO SU GLAVNI SIMPTOMI TROVANJA PEČURKAMA: Ako ne reagujete HITNO, može da bude KASNO

Toksine je nemoguće ukloniti termičkom obradom. U slučaju da dođe do trovanja hitno reagujte i ako postoji mogućnost ponesite sa sobom na pregled i nekoliko pečuraka koje ste jeli

Objavljeno:

Trovanje pečurkama najčešće je posledica zamene jestivih sa otrovnom vrstom pečuraka ili nepravilnog skladištenja. Nekada je i najiskusnijim poznavaocima pečuraka teško da odrede koje su gljive jestive, a koje nisu. Trovanje pečurkama je najčešće praćeno mučninom, u najtežim slučajevima moguć je i smrtni ishod.

Trovanje pečurkama dovodi do gastrointestinalnih tegoba i lezije jetre

U Nacionalni centar za kontrolu trovanja Vojnomedicinske akademije u Beogradu jutros je primljeno šest pacijenata sa simptomima trovanja otrovnim gljivama. U saopštenju sa VMA se navodi da je ženska osoba iz Šapca, od 57 godina primljena sa znacima amanitinskog (faloidinskog) sindroma u teškom stanju, sa izraženim gastrointestinalnim tegobama i porastom enzima jetre od 100 odsto.

-Četvoročlana porodica iz Šapca, takođe je primljena sa znacima amanitinskog (faloidinskog) sindroma, svi sa gastrointestinalnim tegobama i lezijom jetre. Odmah su započete mere intenzivnog lečenja, uključujući ekstrakorporalne mere detoksikacije, hepatoprotektive, N-acetil cistein i druge simptomatske i suportivne mere. Ženska osoba iz Beograda ima gastrointestinalni sindrom i boljeg je opšteg stanja – javljaju iz VMA.

Gljive su nabavljene od neovlašćenih prodavaca

Pacijenti iz Šapca gljive su, kako se ističe, nabavili kod neovlašćenog prodavca, misleći da se radi o rudnjačama i lisičarkama. Pacijenti napominju da su gljive bile polomljene i da ih je bilo najmanje tri vrste, što otežava prepoznavanje.

Zdravstvenim radnicima je izdato saopštenje da obavezno konsultuju Nacionalni centar za kontrolu trovanja VMA na telefon 011/3608-440, jer je specifičnu terapiju neophodno započeti u prvih 48 sati.

Čačak, bolnica
foto: Rina

Šta je amanitinski sindrom sindrom?

Amanitinski sindrom se karakteriše dugim latentnim periodom 6 do 24 sata do pojave prvih simptoma. Stanje se prvo ispoljava mučninom, povraćanjem, bolovima u stomaku, vodenim, a kasnije i krvlju praćenim stolicama, potom je moguće i oštećenje jetre koja postaje uvećana i osetljiva na dodir. Amanitinski sindrom je najopasniji jer nosi najveći stepen teškog trovanja. Deluje i na centralni nervi sistem pa je moguće da dođe do stanja poremećaja svesti.

Trovanje pečurkama praćeno je i ovim simptomima

Trovanje pečurkama praćeno je stomačnim grčevima, povraćanjem, dijarejom, glavoboljom, vrtoglavicom, crvenilom lica i abdomena, ubrzanim radom srca. U zavisnosti od vrste pečuraka, moguće je i grčenje tela, halucinacije, problemi s disanjem, otkazivanje rada bubrega i jetre, koma. Nekada se simptomi primete odmah nakon konzumacije nejestivih pečuraka ili posle nekoliko sati. Simptomi koji se ispolje u prva dva sata od upotrebe gljiva su manje opasni, u odnosu na simptome koji uslede kasnije, posle šest sati od jela.

Na primer, posle konzumacije gljiva vrste ludača, bljuvara, krompirača, prvi znaci trovanja nastaju u roku od 30 minuta do dva sata. Stručnjaci upozoravaju da nikako nije dozvoljeno na osnovu teksta ili fotografije donositi zaključak o vrti gljive. Kako bismo pravilno prepoznali gljivu treba puno znanja i iskustva.

Kako izbeći trovanje pečurkama?

Trovanje gljivama možemo izbeći, ako ne konzumiramo neproverene pečurke ubrane na nekom izletu u šumi, savet je da se pečurke nabavljaju od proverenih dobavljača. Teško je reći koje su pečurke otrovne, a koje nisu. One mogu rasti jedna do druge. Ne postoje testovi koji bi razlikovali otrovnu pečurku od neotrovne pečurke. Pretpostavlja se da su sve divlje pečurke otrovne.

Trovanje pečurkama je često posledica konzumacije onih gljiva koje rastu na zemlji i koje su opasnije od pečuraka koje se mogu ubrati sa drveta. Toksine je nemoguće ukloniti termičkom obradom. U slučaju da dođe do trovanja hitno reagujte i ako postoji mogućnost ponesite sa sobom na pregled i nekoliko pečuraka koje ste jeli.

(Espreso/Eklinika)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.