OVE NAMIRNICE ŠKODE ŠTITNOJ ŽLEZDI: Dr Ilić otkrio koliko mogu biti OPASNE, budite pažljivi
Štitna žlezda, Foto: Profimedia

OPREZNO

OVE NAMIRNICE ŠKODE ŠTITNOJ ŽLEZDI: Dr Ilić otkrio koliko mogu biti OPASNE, budite pažljivi

Jedete je svaki dan

Objavljeno:

Iako ne postoji posebna dijeta koja se efikasno koristi za lečenje poremećaja funkcije štitne žlezde, ipak postoje neke namirnice koje bi mogle da pomognu i neke koje bi bilo dobro isključiti iz svakodnevne ishrane.

U nastavku vam navodimo namirnice koje ne prijaju štitnoj žlezdi

1. Gluten, koji se nalazi u hlebu i testenini

Osobe sa hipotireozom bi trebale da svedu korišćenje glutena na najmanju moguću meru, kaže Ruth Frechman, RDN, dijetetičar na Akademiji za ishranu i dijetetiku. Ukoliko je dijagnostikovana celijaka, gluten može iritirati tanko crevo i može ometati iskoristljivost lekova za zamenu hormona štitne žlezde.

U članku objavljenom u maju 2017. u časopisu Endocrine Connections navodi se da su hipotireoza i celijakija često prisutni zajedno, iako nijedno istraživanje nije pokazalo da dijeta bez glutena može da leči oboljenja štitne žlezde, možda bi bilo dobro potražiti savet lekara o eliminisanju glutena.

Jod
foto: Profimedia

2. Prerađena i brza hrana je slana ali ne i bogata jodom

Ukoliko je ideja da se povećanjem unosa slane hrane, poveća unos joda, to nije dobra ideja, kažu stručnjaci.

– Više od 75 odsto unosa natrijuma u ishrani dolazi od upakovanih, prethodno prerađenih gotovih jela. Ono što je važno znati je da proizvođači ne moraju da koriste so obogaćenu jodom u svojim proizvodima a to obično i ne čine – kaže dr Ilić. Prevelik unos natrijuma može dovesti do povećanja krvnog pritiska a nikako do dovoljne količine joda.

3. Oprez s kafom

Dr Ilić upozorava i na štetno dejstvo konzumiranja veće količine kafe, jer ima i stumlativni i strumogeni efekat, što predstavlja problem onima koji imaju i hiper i hipotireozu. Ta činjenica je podržana argumentima da je kafa jak stumlans u proizvodnji hormona kod hipertireoze pa može pogoršati njenu funkciju, a kod hipotireoze kafa ometa preuzimanje joda i sprečava stvaranje tiroidnih hormona.

4. Masna i pržena hrana

– Utvrđeno je da masti ometaju sposobnost apsorpcije lekove koji se koriste kao zamena hormona štitne žlezde, kaže Stephanie Lee, MD, PhD, pomoćnik šefa endokrinologije, ishrane i dijabetesa u Bostonskom medicinskom centru i vanredni profesor na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Bostonu u Masačusetsu.

(Espreso/Eklinika)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.