lekovi iz prirode
TOP 10 ZAČINA koje morate imati u kuhinji, ako ne zbog ukusa, onda zbog ZDRAVLJA! (FOTO)
Upotrebom začina sprečavate razne bolesti i upale, jačate organizma, a može vam pomoći i u mršavljenju
OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!
Ako uživate u hrani jakih ukusa, manje ćete žudeti za intenzivnim ukusima prerađenih grickalica koje sadrže prazne kalorije pa korišćenjem začina možete poboljšati ishranu i lakše smršati. Osim toga, začini vam mogu pomoći da zaštitite svoj organizam.
Jabukovo, vinsko, alkoholno sirće... U čemu je razlika? (FOTO) (GIF)
Začini mogu da ubrzavju rad metabolizma, deluju protivupalno, pospešuju probavu... Zbog toga se začini preporučuju što više u ishrani, po mogućnosti svakodnevno.
Što je intenzivniji miris začina, to je bolji. Kada kupujete sveže začinsko bilje, najbolje je da uzmete ono koje ima tamniju boju i da izbegavate ono s lišćem koje je počelo da žuti, ima tamne tačkice ili rupice. Upotrebom začina sprečavate i preterano zasoljavanje hrane. Većina začinskog bilja gubi nutritivna i lekovita svojstva ako su predugo izloženi toploti pa ih je najbolje u jelo dodati pred sam kraj kuvanja.
Đumbir
On ima najbolju ulogu ima u smirivanju mučnina i bolova u zglobovima. Koristi se za ublažavanje prehlade i želudačnih problema, gorušice i dijareje. Đumbir sadrži fitonutrijente gingerole koji imaju snažna protivupalna svojstva, pospešuju rad probavnog sistema i kao većina začina ima termogenička svojstva koja ubrzavaju rad metabolizma.