SVE BLAGODETI KESTENA: Sada ga ima U SVAKOJ RADNJI, direktno "UDARA" na OVU BOLJKU
Kestenje, Foto: Profimedia

SJAJNO

SVE BLAGODETI KESTENA: Sada ga ima U SVAKOJ RADNJI, direktno "UDARA" na OVU BOLJKU

Pečeno ili kuvano, kestenje spada u najzdravije orašaste plodove sa velikom količinom hranljivih materija, a malo kalorija i masnoća

Objavljeno:

Kestenje spada u ukusne, idealne jesenje i zimske grickalice iz grupe orašastih plodova. Postoje različite vrste, ali sve imaju slične nutritivne vrednosti. Najčešći tipovi su američki, kineski, japanski, korejski i evropski kesten, koji je rasprostranjen i kod nas.

Kestenje je prepuno hranljivih materija

U 100 grama pečenog kestenja nalazi se:

206 kalorija

2,7 gr proteina

1,9 gr masti

44, 5 gr ugljenih hidrata

4,3 gr vlakana (15 odsto potrebnih dnevnih vrednosti /DV)

bakar: (47 odsto DV)

mangan (43 odsto DV)

vitamin B6 (25 odsto DV)

vitamin C (24 odsto DV)

tiamin (17 odsto DV)

folati (15 odsto DV)

riboflavin: (11 odsto DV)

kalijum: (11 odsto DV)

Pored toga, kestenje je dobar izvor i nekih drugih vitamina i minerala, uključujući vitamine K, B5 i B3, kao i fosfor i magnezijum. U poređenju sa većinom drugih orašastih plodova, kesten sadrži manje kalorija. Ima i više ugljenih hidrata od većine orašastih plodova i solidnu količinu vlakana, tvrde doktori.

Odličan izvor antioksidanata

Kestenje sadrži širok spektar antioksidanata, koji su važni za naše zdravlje. To su:

vitamin C

elaginska kiselina

galna kiselina

tanini

alkaloidi

razni polifenoli

lutein

zeaksantin.

Poslednja dva antioksidanta se akumuliraju u mrežnjači naših očiju i štite ih od oštećenja plavom svetlošću. Visok nivo slobodnih radikala protiv kojih se bore antioksidanti može izazvati oksidativni stres. On povećava rizik od hroničnih bolesti kao što su bolesti srca, dijabetes...

Studije su pokazale da različiti antioksidanti koji se nalaze u kestenju, kao što su galna i elaginska kiselina, mogu pomoći u smanjenju rizika od srčanih bolesti, insulinske rezistencije...

Visok sadržaj vlakana u kestenju

Kestenje je dobar izvor vlakana, koja su od krucijalnog značaja za naš probavni sistem i redovnu stolicu. Pored toga, vlakna iz namirnica dospevaju u debelo crevo uglavnom neprobavljena (nesvarena), gde deluju kao prebiotik. To znači da postaju izvor ishrane za zdrave bakterije u vašem crevu, koje ih fermentišu.

Kesten, Kestenje
foto: Profimedia

Kada crevne bakterije fermentišu vlakna, proizvode razna korisna jedinjenja, uključujući kratkolančane masne kiseline korisne za zdravlje creva, smanjuju upalne procese i poboljšavaju kontrolu šećera u krvi. Vlakna doprinose osećaju sitosti bez dodavanja kalorija.

Kestenje može da doprinese boljoj kontroli šećera u krvi

Održavanje šećera u krvi na zdravom nivou je važno i za zdrave osobe, a posebno za one koji imaju predijabetes ili dijabetes.

Duži i nekontrolisani periodi visokih nivoa šećera u krvi povećavaju rizik od zdravstvenih komplikacija kod osoba sa dijabetesom. One mogu da prouzrokuju ozbiljnije oštećenje krvnih sudova i drugih organa. I pored toga što sadrži više ugljenih hidrata od većine orašastih plodova, kestenje je dobar izvor vlakana koja mogu da pomognu u sprečavanju skokova nivoa šećera u krvi. Naravno, ne bi trebalo da se konzumira prekomerno.

Dobra namirnica za režim mršavljenja

Kesten ima više svojstava koja mogu da budu od pomoći u režimima gubitka kilograma. Visok udeo vlakana omogućiće duži osećaj sitosti i brže pražnjenje creva. Kestenje ima manje kalorija po gramu od većine drugih orašastih plodova, kao i minimum masnoća.

(Espreso/eKlinika)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.