GINEKOLOG OTKRIVA OD ČEGA ZAVISI VELIČINA GRUDI: Evo do koje godine rastu i šta sve UTIČE NA NJIH
Grudi, Foto: Printscreen Instagram/nivescelsius

obratite pažnju!

GINEKOLOG OTKRIVA OD ČEGA ZAVISI VELIČINA GRUDI: Evo do koje godine rastu i šta sve UTIČE NA NJIH

Na ove promene utiču hormoni, trudnoća, dojenje, debljanje ili mršavljenje, menopauza i slično

Objavljeno: 20:08h

Veličina grudi se stalno menja i može varirati čak i za jednu veličinu grudnjaka. Na promenu veličine dojke utiču različita vremena u menstrualnom ciklusu.

Kod većine žena, dojke su u potpunosti razvijene tri do četiri godine nakon prve menstruacije, a proces rasta grudi se završava prilično rano.

,,Ženske grudi rastu do kasnih tinejdžerskih ili ranih dvadesetih. Međutim, promene u njihovoj veličini i obliku dešavaju se tokom života i povezane su sa promenama u tkivu dojke. Na ove promene utiču hormoni, trudnoća, dojenje, debljanje ili mršavljenje, menopauza i slično“, objašnjava ginekolog dr Jasenka Grujić.

Dojenje
foto: Profimedia

Tokom trudnoće dojke porastu za nekoliko brojeva, a tkivo se može proširiti, pa se potencijalno neće moći vratiti u prethodno stanje.

Osim toga, dojenje može uzeti svoj „danak“ i promeniti izgled dojki. Međutim, kako i na koji način opet zavisi od tkiva i gustine dojki i promene u težini.

Neke žene imaju veće grudi kao rezultat trudnoće, dok druge imaju manje grudi nakon dojenja.

Trudnica, Trudnoća
foto: Profimedia

Genetika, s druge strane, igra najveću ulogu u veličini i obliku ženskih grudi. Geni utiču na nivo hormona koji potom utiču na tkivo u dojkama određujući gustinu, ali i izgled kože.

Genetske karakteristike žena mogu dolaziti sa obe strane porodice, a istraživanje objavljeno u časopisu „BMC Medical Genetics“ otkrilo je da sedam genetskih faktora značajno utiče na izgled jednog od najženstvenijih atributa.

(Espreso / Krstarica)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.