EVO KAKO ZAPRAVO NASTAJU PODOČNJACI: Stručnjaci otkrivaju kako najlakše da ih se rešite
Podočnjaci, Foto: Profimedia

KO BI REKAO

EVO KAKO ZAPRAVO NASTAJU PODOČNJACI: Stručnjaci otkrivaju kako najlakše da ih se rešite

Sigurno je da se nekada zapitate zašto imate natečene oči ili šta da uradite da kesice ispod očiju nestanu. Najčešći uzrok podočnjaka ili nadutosti je prirodno starenje

Objavljeno: 21:44h

Podočnjaci su kesice ispod očiju koje obično ne utiču na vid ili zdravlje i to je ono što je dobro, mada mogu biti dosadne. Ali ako želite da smanjite natečenost oko očiju, postoje privremena i dugotrajna rešenja.

Podočnjaci su posledica nekoliko faktora

Natečene oči mogu da budu posledica nekoliko stvari:

Ishrana sa visokim sadržajem soli: konzumiranje puno slane hrane uzrokuje zadržavanje vode i dovodi do otoka.

Alergije: Zapušenost i upala izazvana alergijama ponekad mogu pogoršati natečenost ispod očiju.

Zdravstvena stanja: Neka zdravstvena stanja, kao što su problemi sa štitnom žlezdom, mogu uzrokovati oticanje očiju.

Genetika: Podočnjaci mogu biti fizička karakteristika koja postoji u vašoj porodici.

Prirodni proces starenja: Gubitak čvrstoće kože i mišića dešava se kako starite.

Zašto se podočnjaci stvaraju kada starite

– Najčešći uzrok podočnjaka ili nadutosti je prirodno starenje – kaže dr Shaun Desai, hirurg za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju lica u Johns Hopkins Center for Facial Plastic and Reconstructive Surgery.

– Starija koža postaje previše opuštena i ima tendenciju opuštanja ili bora. Mišići i tkiva oko oka takođe mogu oslabiti i doprineti vrećastom izgledu. Ovo slabljenje omogućava da se masnoća koja okružuje oko izboči, stvarajući taj izgled poput mehurića – dodaje dr Desai.

Podočnjaci
foto: Profimedia

Medicinski tretman je često neophodan

Postoje različiti pristupi za smanjenje nadutosti ispod očiju, u zavisnosti od uzroka. Kućni tretmani mogu privremeno da smanje otečene donje kapke koji su ponekad u takvom stanju zbog nakupljanja tečnosti u predelu ispod očiju.

Ali, kaže dr Desai, kućni lekovi i proizvodi bez recepta mogu da budu samo kratkotrajno rešenje:

– Da bi se efikasno otarasili kesa ispod očiju koje su uočljive i trajne, medicinski tretman je često neophodan.

Kućno lečenje otečenih očiju

Ako se povremeno probudite sa natečenim kapcima, postoje brza rešenja koja mogu da pomognu da se otoci smanje dok se prirodno ne povuku tokom dana.

Hladne obloge: Hlađenje otečenog područja ublažava upalu i otok tako što smanjuje protok krvi. Preko zatvorenih očiju na nekoliko minuta možete da stavite bilo šta hladno – paketić leda, zamrznutu vrećicu povrća, ohlađene kriške krastavca ili ohlađene kašike.

Kreme za hemoroide: Utapkavanje kreme za lečenje hemoroida ispod očiju mogu da pomognu. Sastojci proizvoda kao što je fenilefrin sužavaju krvne sudove kako bi smanjili otok. Važno je da ove proizvode oprezno koristite, jer u ovoj osetljivoj oblasti mogu da izazovu iritaciju. I vodite računa da vam ovaj lek ne uđe u oči.

Kofein: Kofein je vazokonstriktor, što znači da sužava krvne sudove. Mnoge kozmetičke kompanije prodaju kreme za oči sa kofeinom kako bi smanjile natečenost ispod očiju. Na zatvorene oči možete da stavite i ohlađene kesice čaja (crni čaj sa kofeinom).

Medicinske opcije za kesice ispod očiju

Ukoliko ste odlučili da se rešite kesica ispod očiju, neki medicinski tretmani mogu da ih poboljšaju, pa čak i eliminišu:

Nehirurške opcije

Neinvazivni tretmani područje ispod očiju čine glatkim i ravnim:

Filer: U okviru ovog tretmana stavlja se materijal za punjenje (obično hijaluronska kiselina, supstanca nalik želeu) na mesto gde se podočnjaci i obrazi spajaju kako bi se stvorio glatki prelaz. Ubrizgavanje injekcijom obavlja se u ordinaciji pod lokalnom anestezijom. Rezultati traju šest do 12 meseci.

Lasersko obnavljanje: Ovaj tretman koristi laser za uklanjanje površinskih slojeva zborane kože u predelu ispod očiju i stimulisanje novog kolagena, što rezultira čvršćom kožom. Rezultati mogu trajati godinama, u zavisnosti od vašeg tipa kože i izlaganja suncu.

Hemijski piling: Hemijski piling takođe tretira naboranu kožu ispod očiju uklanjanjem površinskih gornjih slojeva. Primena hemijskog rastvora rastapa stare ćelije kože kako bi se otkrila zategnutija, svetlija koža. U zavisnosti od vašeg tipa kože i izlaganja suncu, rezultati mogu trajati nekoliko godina.

(Espreso/eKlinika)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.