OVE ČAJEVE TRUDNICE NE SMEJU DA PIJU: Ne igrajte se s glavom!
Čaj, Foto: Prinstcreen/Youtube/Vrata zdravlja

da li ste znali?

OVE ČAJEVE TRUDNICE NE SMEJU DA PIJU: Ne igrajte se s glavom!

Prilikom kupovine čajeva na kutiji obavezno proverite koje su biljke navedene u sastavu

Objavljeno:

Budite oprezni sa konzumiranjem čajeva dok ste u drugom stanju, jer postoji mogućnost da neki sastojci iz biljaka mogu da budu štetni za bebu, dok neki mogu da izazovu dijareju i lupanje srca kod trudnice, ukoliko se piju u većoj količini.

Da li je bolje da pijem čajeve iz kesice ili da ih spremam od sušenog bilja?

Prilikom kupovine čajeva na kutiji obavezno proverite koje su biljke navedene u sastavu.

Oba načina pripreme čajeva imaju svoje prednosti i mane. Čajevi u filter kesici se veoma lako spremaju, međutim u velikom broju slučajeva pored dominantne biljke, koriste se još nekoliko biljaka kako bi se poboljšao ukus. Zbog toga, prilikom kupovine, na kutiji obavezno proverite koje su sve biljke navedene. Ovo važi i za instant čajeve. Priprema čajeva od svežih ili osušenih trava zahteva malo više vremena, ali ste bar sigurni od koje biljke ste pripremili čaj. Veoma je važno prilikom ove pripreme voditi računa o količini bilja, ali i načinu pripreme. Najbolje je travke preliti ključalom vodom i ostaviti da odstoji nekoliko minuta poklopljeno i nikako ne treba čaj vraćati na vatru da vri.

Kada se trudnicama preporučuju čajevi?

Trudnicama se čajevi preporučuju kao zamena za kafu (jedna šoljica kafe sadrži kofeina kao četiri šoljice čaja), kao jedan od načina hidratacije, ali i u slučaju nekih tegoba, prehlade, gripa, mučnina...

Trudnica, Trudnoća
foto: Profimedia

Napici od nane i đumbira olakšavaju jutarnje mučnine, matičnjak ima umirujuće dejstvo, kao i kamilica, dok šipak zbog količine C vitamina jača imunitet. Radi poboljšanja ukusa u ohlađen čaj možete dodati isceđen limun, limetu, narandžu ili sok od ananasa. Bez obzira na to da li uživate ili ste „prinuđeni“ da pijete čaj zbog određenih tegoba, porazgovarajte sa svojim lekarom o tome koje biljke bi vam on preporučio.

Koji čajevi se preporučuju trudnicama?

Nana/menta se preporučuje u slučaju nadimanja, jutarnjih mučnina, ali i za umirenje pre spavanja.

Nana
foto: Promo

Đumbir se savetuje u slučaju mučnina i povraćanja, ali ne bi trebalo konzumirati velike količine ovog čaja.

Đumbir
foto: Profimedia

Matičnjak pomaže u slučaju uznemirenosti i nesanice, jer ima umirujuće destvo. Kopriva je bogata vitaminima A, C, K, kalcijumom, kalijumom, a posebno gvožđem, pa se preporučuje u slučaju anemije i kod problema sa stolicom (olakšava pražnjenje creva). Međutim, posavetujte se sa lekarom pre upotrebe. Šipak, zbog toga što sadrži velike količine vitamina C, preporučuje se u slučaju prehlada, ali i za poboljšanje imuniteta.

Šipak
foto: Profimedia

Koje čajeve da izbegavam?

Tokom trudnoće ne bi trebalo piti čajeve koji mogu da potencijalno naškode budućoj majci. Tu spadaju kantarion, hajdučka trava, hibiskus, maslačak, imela, žalfija... Međutim, ove biljke nisu štetne ako se koriste kao začin u jelima, jer se u tom slučaju koriste u veoma malim količinama.

žalfija
foto: Printscreen Youtube

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.