ZA OVU HRANU SU NAS UBEDILI DA JE ZDRAVA, A ZAPRAVO NIJE: Evo i zašto
Trešnje, Foto: Tamara Trajković

ko bi rekao

ZA OVU HRANU SU NAS UBEDILI DA JE ZDRAVA, A ZAPRAVO NIJE: Evo i zašto

Pečurke, trešnje, zeleni krompir su samo neke vrste hrane koju ne bismo trebali da konzumiramo zbog opasnih jedinjenja koja mogu da budu štetna po naše zdravlje

Objavljeno: 21:05h

Hrana je neophodna za zdrav život, ipak postoje neke namirnice koje bi bilo poželjno izbegavati. Jer, kao što ima korisnih, tako ima i onih koje mogu narušiti naše zdravlje, pa čak dovesti i do fatalnih ishoda.

Ovo su neke vrste hrane koju ne bi trebalo konzumirati u određenim situacijama:

Pečurke su ukusne, ali nemojte da vas zavaraju

Možda su odlične na pici, ali čuvajte se određenih pečuraka u divljini. Dve vrste su posebno štetne – Zelena pupavka (Amanita phalloides) i Bela pupavka (Amanita virosa). Konzumacija ovih divljih pečuraka može izazvati bolove u stomaku, dijareju i povraćanje, dehidraciju, intenzivnu žeđ i otkazivanje jetre.

Trešnja je omiljena voćna hrana, ali ipak oprez

Trešnja spada u omiljeno voće. Međutim, tvrda koštica u sredini trešnje puna je prusinske kiseline, poznate i kao cijanid. Ipak, nema potrebe da paničte ako slučajno progutate jednu košticu. Ona će samo proći kroz vaš sistem i izaći. Ali, izbegavajte krckanje ili drobljenje koštica dok jedete trešnje.

Zeleni krompir izaziva konfuziju

Krompir, Krompir pire
foto: Printscreen/Youtube/ Moja mala kuhinja

Listovi, klice i podzemne stabljike (krtole) krompira sadrže toksičnu supstancu zvanu glikoalkaloid. Glikoalkaloidi čine da krompir izgleda zeleno kada je izložen svetlosti, ako se ošteti ili stari. Konzumiranje krompira sa visokim sadržajem glikoalkaloida može izazvati mučninu, dijareju, konfuziju i glavobolju.

Seme jabuke sadrži cijanid

Jabuka je simbol za zdravu hranu. Ipak, seme jabuke sadrži cijanid, tako da progutati više semenki nije nimalo pametno. Srećom, semenke jabuke imaju zaštitni premaz koji sprečava da cijanid uđe u vaš sistem ako ih slučajno pojedete. Naravno, dobro je biti oprezan. Čak i u malim dozama, cijanid može izazvati ubrzano disanje i ozbiljne napade.

Gorki bademi gorki za hranu

Obe vrste badema, gorki i slatki, imaju amigdalin, hemijsko jedinjenje koje se može pretvoriti u cijanid, ali gorki bademi imaju daleko najviše nivoe. Slatki bademi su bezbedni za grickanje, ali konzumiranje netretiranih, gorkih badema može izazvati grčeve, mučninu i dijareju.

(Espreso/Informer)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.