JELA SAM KIKIRIKI SVAKI DAN: Evo šta se desilo mom organizmu
Kikiriki, Foto: Printscreen

OVO ĆE VAM SE DESITI

JELA SAM KIKIRIKI SVAKI DAN: Evo šta se desilo mom organizmu

Kikiriki ima više proteina od bilo kojeg drugog orašastog ploda (7 g po obroku), sadrži više od 30 esencijalnih vitamina i minerala, a dobar je izvor vlakana i masti

Objavljeno: 19:53h

Dugo se vodila polemika da li je i koliko zdrava namirnica kikiriki, dok nisu ustanovljene sve njegove blagodeti na zdravlje. Kikiriki možete da jedete sirov, kao namaz ili kao sastavni deo brojnih salata i jela, a benefiti su veliki, budući da je bogat vlaknima, vitaminima, hranljivim materijama i antioksidantima.

Jedna korisnica podelila je svoje iskustvo, kao i to šta donosi vašem organizmu ako svakodnevno jedete kikriki:

1. Snižava nivo holesterola

Iako je kikiriki bogat kalorijama, mnoge studije pokazuju da kikiriki i puter od kikirikija pomažu snižavanju holesterola i triglicerida.

2. Kontroliše nivo šećera u krvi

Jedno istraživanje ukazuje na to da doručak na bazi kikirikija može da pomogne pri kontroli šećera u krvi kroz dan, pa čak i ako ste pojeli ručak pun ugljenih hidrata.

3. Sadrži dobre masti i pomaže kod mršavljenja

Iako ima puno kalorija i masti, kikiriki ne utiče na povećanje kilograma. Konzumiranje ove mahunarke može da pomogne u održavanju vitalnosti i sprečavanju gojaznosti, ali i gubitku viška kilograma pod uslovom da ga jedete sa minimalnom količinom soli ili neslan.

Kikiriki
foto: Pritnscreen

4. Poboljšava memoriju

Kikiriki je hrana za mozak. Istraživanja su dokazala da vitamin B3 koji se nalazi u kikirikiju pruža mnogo dobrobiti za zdravlje, što uključuje poboljšanje rada mozga i memorijskih sposobnosti.

5. Potpomaže probavu

Kikiriki takođe sadrži vlakna, koja su korisna za nesmetano funkcionisanje creva i probavu.

6. Dobar je za zdravlje srca

Među koristima za zdravlje čoveka, čini se da je ova najpoznatija. Zahvaljujući visokom nivou mononezasićenih i polinezasićenih masti, kikiriki može da održava ljudsko srce zdravim.

Ipak, jedna grupa ljudi ne sme da konzumira ovu namirnicu, a to su oni kod kojih ona izaziva alergije. Zbog svog alergenog dejstva, kikiriki nije preporučljivo davati maloj deci.

(Espreso/Direktno)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.