OD JETRE NE OSTANE NI J: Ovaj naizgled ZDRAV ZAČIN može da UNIŠTI ORGAN, a svi ga koriste
Kurkuma, Foto: Profimedia

zdravlje

OD JETRE NE OSTANE NI J: Ovaj naizgled ZDRAV ZAČIN može da UNIŠTI ORGAN, a svi ga koriste

Ovi izveštaji ne bi trebalo nužno da izazovu bilo kakvu neposrednu zabrinutost ili uzbunu

Objavljeno: 11:43h

Iako se već hiljadama godina koristi u ishrani i lečenju zbog svojih lekovitih svojstava, kurkuma može i negativno da utiče na zdravlje jetre.

Kurkuma je ukusan začin koji se koristi u za pripremu raznih jela od mesa, supa, ali i čuvenog „zlatnog mleka“.

FDA je prepoznala kurkumu i suplemente na bazi kurkume kao „generalno bezbedne“, nedavni izveštaj tvrdi da ovaj začin može da ima potencijalno štetne efekte na zdravlje jetre.

Prema studiji, istraživači su pronašli ukupno 16 slučajeva oštećenja jetre povezanih sa kurkumom među onima koji su uključeni u program DILIN između 2011-2022.godine. Oštećenja su bila umerena do teška, pa je pet osoba hospitalizovano zbog oštećenja jetre, piše Eat This, Not That.

Dalja hemijska analiza je potvrdila da su tri od ovih pacijenata takođe konzumirala kurkumu u kombinaciji sa crnim biberom, sastojkom koji mnogi stručnjaci predlažu uz kurkumu jer pomaže telu da je efikasnije vari.

Studija je objavljeno u American Journal of Medicine u oktobru ove godine.

Kurkuma
foto: Printscreen/Youtube

Stručnjaci navode da su rezultati istraživanja značajni, ali su potrebna daljnja istraživanja kako bi se utvrdilo zašto kurkuma prouzrokuje ove zdravstvene probleme.

Navedena studija nije prva studija koja povezuje oštećenje jetre sa konzumiranjem kurkume, zbog toga vredi uzeti u obzir potencijalne opasnosti.

Postojala su dva odvojena slučaja odraslih koji su imali oštećenja jetre izazvano lekovima na bazi kurkume, što je i objavljeno u časopisu International Medical Case Reports Journal 2021.

Takođe u Toskani je prijavljeno još nekoliko slučajeva oštećenja jetre usled konzumiranja kurkume.

Ovi izveštaji ne bi trebalo nužno da izazovu bilo kakvu neposrednu zabrinutost ili uzbunu, jer se oštećenje jetre koje je direktno posledica konzumiranja kurkume je i dalje retka pojava.

Ali, ako često koristite kurkumu za pripremanje jela ili redovno uzimate dodatke ishrani na bazi kurkume, stručnjaci savetuju da razgovarate sa lekarom.

(Espreso/N1)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.