OVU HRANU NE VALJA JESTI PRED SPAVANJE! Ako ne povedete računa možete imati TEŠKE POSLEDICE
Hrana, Foto: Printscreen/RTS

OPREZ

OVU HRANU NE VALJA JESTI PRED SPAVANJE! Ako ne povedete računa možete imati TEŠKE POSLEDICE

Potrebno je da obratite pažnju i kada malo osetite glad pred spavanje, bolje da ostavite za ujutru nego da se pretrpavate.

Objavljeno:

U nastavku vam donosimo 10 namirnica koje ne valja jesti pred spavanje zbog zdravlja.

1. Testenina

Može se činiti kao odličan izbor jer ju je moguće vrlo jednostavno i brzo pripremiti na mnoštvo načina, no testenina sadrži veliku količinu ugljenih hidrata koji će se lako pretvoriti u masne naslage nakon što se organizam na kraju dana umiri.

2. Pica

Svi je vole, posebno uz neki dobar film ili odabrano društvo. No, ovo jelo je masno i jako kalorično i organizam ga teško vari čak i tokom dana pa je lako zamisliti kako se tek teško vari uveče kada se celi organizam uspori. Pica je vrlo masna i može imati sastojke koji će lako uzrokovati gorušicu.

pica
foto: Printscreen/Youtube/Bakina kuhinja

3. Slatkiši

Hrana može imati velik uticaj na naš san. Zanimljiva je činjenica da konzumacija slatkiša pre spavanja može da uzrokuje noćne more. Preporuka je konzumirati zobenu kašu umesto slatkiša, ako vas baš ulovi neuništiva želja za slatkim.

4. Crveno meso

Veliki, sočni odrezak nije inače nešto što bi posebno trebalo izbegavati jer je odličan izvor proteina i gvožđa, no u večernjim satima telu je potreban odmor pa će konzumacija crvenog mesa napraviti kontraefekt i može znatno uticati na san.

5. Čokolada

Tamna čokolada odličan je izbor za podsticanje rada mozga i pamćenja, no nije dobra ako želite da izgubite višak kilograma. Već smo naučili da se celi organizam usporava pred kraj dana pa će većinu unesenih kalorija „pohraniti“ u organizmu kao zalihe. Jedna kockica ili rebro čokolade kao mali desert neće napraviti velike štete, ali retko ko može da se ograniči samo na „jednu kockicu“.

Čoko kocke, Čokolada, Čokoladne kocke
foto: Printscreen/youtube/Gurman TV

6. Povrće

Niste nikada pomišljali da će vam neko preporučiti da ne jedete povrće? Iako ga moramo češće unositi u organizam i imati ga na našim tanjirima gotovo svakodnevno, povrće ipak nije dobar izbor ako planirate da nešto prezalogajite pre odlaska u krevet. Povrće poput luka, brokolija i kupusa sadrži velike količine netopivih vlakana koja će učiniti da se osećate siti duže vreme što je odlično tokom dana. No, uveče će se jako teško variti, a može uzrokovati i nadutost.

7. Alkohol

Najčešće ga pijemo uveče, nakon raznih obveza tokom dana, uz laganu večeru ili tokom druženja s prijateljima. Ali alkoholna pića su „ubice sna“ i osim pojačanog znojenja mogu biti uzrok i čestih buđenja tokom noći. Osim što su ta pića jako kalorična, mogu uticati i na dužinu spavanja.

8. Čizburger

Osim što je jako kalorično jelo, u većini slučajeva biće glavni uzrok gorušice tokom noći ako ga pojedete u kasnijim satima i pre odlaska na spavanje.

Burger, Burger majstor, Burger fest
foto: Espreso.co.rs

9. Umak od čilija

Čili je, u kombinaciji s drugim namirnicama, jako zdrav. Ali, umak od čilija jako je kaloričan i pun proteina i sporo svarljibih ugljenih hidrata.

Čips

10. Grickalice

Grickalice treba inače izbegavati, ne samo u kasnim noćnim satima. Sadrže visok nivo glutamata koji se povezuje s mnogim poremećajima spavanja.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.