ZBOG OVIH TABLETA SU PRIVEDENI ČEDA JOVANOVIĆ I MILENA BOŽIĆ! Popularne su kod SRBA, A EVO KAKO IZGLEDAJU
Foto: printscren

otkrivamo

ZBOG OVIH TABLETA SU PRIVEDENI ČEDA JOVANOVIĆ I MILENA BOŽIĆ! Popularne su kod SRBA, A EVO KAKO IZGLEDAJU

Ova dešavanja su posledica neupućenosti javnosti, pa ćemo pokušati u nekoliko pasusa da pomognemo svima koj iimaju dilemu da li smeju imati kod sebe ovu vrstu leka ili ne

Objavljeno: 12:25h

Juče je odjkenula vest da je Čeda Jovanović uhapšen zbog navodne tuče sa suprugom, da bi se posle ispostavilo da je zadržan u pritvoru zbog bromazepama koje je konzumirao nešto ranije.

- Ne mogu da se bavim kretenima, to što me je neko priveo jer sam pio bromazepam, a bole me leđa, ne mogu da komentarišem. Nemam komentar na te stvari - rekao je Jovanović za Novu.rs.

Pored njega, pre par meseci uhapšena je i glumica Milena Božić koja je kod sebe imala tabletu bromazepama za koju nije imala odgovarajući recept.

Ova dešavanja su posledica neupućenosti javnosti, pa ćemo pokušati u nekoliko pasusa da pomognemo svima koj iimaju dilemu da li smeju imati kod sebe ovu vrstu leka ili ne.

Milena Božić
foto: Printscreen/Instagram/bozicmilena

"Bromazepam'' je lek iz grupe tzv. anksiolitika, odnosno služi za lečenje anksioznosti, tačnije stanja uznemirenosti. Međutim, česta je terapija i za srčane bolesnike, pre svega one koji imaju visok pritisak jer se koristi da opusti srčani mišić, a time i smanji krvni pritisak", objašnjava za Alo Bjeletićeva i dodaje da ima upotrebu i u ginekologiji kod opuštanja grlića materice, odnosno tokom porođaja.

Ona objašnjava da "bromazepam" može da izda i lekar specijalista - psihijatar, kardiolog, ali i doktor opšte prakse.

Bromazepam
foto: Profimedia

"Najpre 'bromazepam' nije opojna droga, opojne droge se ne izdaju u apotekama i na recept. Zna se šta su opojne droge, marihuna, hašiš... A ono što su najjači lekovi koji se izdaju u apoteci svakako nisu opojne droge, ali se oni izdaju po posebnoj proceduri, režim izdavanja je na tzv. dupli recept. U apoteci vodimo posebnu knjigu izdavanja tih lekovima, što policija može da iskontroliše.

"Ali, 'bromazepam' nikako ne spada u te lekove. 'Bromazepam' se, kao i većina lekova, izdaje pacijentu u apoteci putem elektronskog recepta koji se iz doma zdravlja spušta elektronski u apoteku. Pacijent više ne dobija pisani recept u papirnoj formi, već samo dođe u apoteku i podigne svoje lekove na osnovu tog elektronskog recepta, a identifikuje se zdravstvenom knjižicom. I ta glumica nije mogla da ima nikakav papir kod sebe kao dokaz da joj je lekar prepisao 'bromazepam'. A ona, kao i svaki pacijent, može sa sobom da nosi terapiju ako treba da je popije u određeno vreme. To je posebno slučaj s hroničnim bolesnicima, koji stalno moraju da imaj terapiju kod sebe. I zato prvi put čujem za ovakav slučaj", naglašava Bjeletićeva.

Bjeletićeva navodi da bi ovaj slučaj jedino imao smisla da je glumica bila za volanom, što bi bilo kontraindikovano, odnosno ne bi smela da vozi dok je na toj terapiji. Upotreba ovih lekova je zabranjena u tim slučajeva i to je jasno označeno crvenim trouglom na pakovanju leka.

"Lek 'bromazepam' ima snažan uticaj na psihofizičke sposobnosti. Za vreme terapije nije dozvoljeno upravljanje motornim vozilima, niti rukovanje alatima i mašinama", piše u uputstvu objavljenom na ALIMS, gde se dodaje da lek može osobu učiniti pospanom, otežati koncentraciju i usporiti reakcije.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.