OVAJ SIMPTOM LIČI NA PREHLADU, A NIJE U PITANJU NI KORONA NI GRIP: Nešto je još GORE, SVI UPOZORENI
Foto: Printscreen

OBRATITE PAŽNJU

OVAJ SIMPTOM LIČI NA PREHLADU, A NIJE U PITANJU NI KORONA NI GRIP: Nešto je još GORE, SVI UPOZORENI

Kašalj je jak, sa iskašljavanjem šlajma ali i bez njega. Akutni bronhitis traje do tri nedelje, a hronični duže, s tim što se povremeno pojačava i smanjuje

Objavljeno:

Pored prehlade, gripa i korone, i neke druge bolesti imaju slične početne simptome.

Bol u grlu, zapušen nos, kašalj, umor i bol u telu su uvek znak za uzbunu, a otkako je zavladala epidemija korona virusa, obično je prva dilema da li je oboleli dobio kovid ili "samo" grip.

Ovo su klasični simptomi obične prehlade, s tim što se kod ove virusne infekcije koja je postojala i mnogo pre kovida 19, simptomi razvijaju vrlo postepeno i ostaju blagi pet-šest dana koliko najčešće traju. Za grip je, kako su mnogi već iskusili ili naučili, karakteristično da se razvijaju naglo i da su praćeni visokom temperaturom.

Korona može imati mnoštvo simptoma, pa se - uz nabrojane - javljaju i jaka glavobolja, umor za koji pacijenti kažu da je "neopisiv", ali i bol u stomaku i leđima.

Međutim, ne treba u startu isključiti i neke druge bolesti, jer početni simptomi mogu da budu vrlo varljivi. Tako, na primer, bronhitis karakteriše umor i plitak dah, kao i osećaj teskobe i bola u plućima. Ova bolest se javlja kad bronhije zahvati upalni proces, a pacijenta muči i bol u grlu, blaži bol u mišićima i glavobolja.

Prehlada, Zagađenje, Zagušljivost
foto: Profimedia

Kašalj je jak, sa iskašljavanjem šlajma ali i bez njega. Akutni bronhitis traje do tri nedelje, a hronični duže, s tim što se povremeno pojačava i smanjuje.

Respiratorni sincicijalni virus (RSV) napada sistem za disanje, obično napada bebe i osobe u poznim godinama, sniženog imuniteta. Uz kašalj i curenje iz nosa, javlja se i apneja (zaustavljanje daha tokom spavanja), a apetit i aktivnost su znatno smanjeni.

I ovaj virus izaziva upalu grla, kijavicu i temperaturu, kao i plitko i ubrzano disanje. Moguće komplikacije su upala pluća, infekcija srednjeg uha i bronhitis

Upala pluća u početku može imati blage simptome - groznicu, umor, plitak dah. Pacijent se oseća malaksalo, ima ubrzan puls i kašlje. Kašalj može biti suv ili produktivan, a oboleli se jako znoji i može imati groznicu.

Lečenje ovih bolesti se mora sprovesti prema terapiji koju propišu lekari, jer svako maskiranje simptoma može da oteža postavljanje tačne dijagnoze.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.