"OVA TURŠIJA NIJE ZDRAVA I PUNA JE HEMIKALIJA": Dr Perišić ŠOKIRAO TVRDNJOM o omiljenom POVRĆU svih SRBA
dr Vojislav Perišić, Foto: Printscreen/Youtube/Prva TV

oprez

"OVA TURŠIJA NIJE ZDRAVA I PUNA JE HEMIKALIJA": Dr Perišić ŠOKIRAO TVRDNJOM o omiljenom POVRĆU svih SRBA

Kupus je najbolji ukiseljen, ali i svež može imati samo korisno dejstvo za naš organizam i imuni siste

Objavljeno: 09:28h

Gastroenterolog Vojislav Perišić u gostovanju na televiziji "Prva" govorio je o povrću i njegovim hranjivim materijama, probiotskim bakterijama, ajvaru i turšiji.

- Paprika ima više vitamina C nego limun, grejpfrut ili narandža. Ali on nije stabilan na visokim temperaturama, i ako skuvamo ajvar najveći deo njega će nestati. Kupus je, za njega, "kralj povrća", bilo da je svež ili ukiseljen. , kazao je gastroenterolog.

Vojislav Perišić
foto: Printscreen/Youtube

Kupus je najbolji ukiseljen, ali i svež može imati samo korisno dejstvo za naš organizam i imuni sistem. Jedan napitak od od ovog povrća "vraća ljude u život".

- Rasol od kupusa je najhranljivija tečnost, dobijena fermentacijom apsolutno čudesne biljke. Pa i pijanci uzimaju rasol posle zloupotrebe alkohola, prepun je antioksidanasa, kao i probiotika., objasnio je on.

Kupus ima mnogo dobrih bakterija koje su veoma svrsishodne za naš digestivni sistem, te je upozorio domaćice šta nikako ne treba da rade prilikom pripremanja zimnice kako ne bi ubile ove bakterije.

1 / 4 Foto: Printscreen/youtube/PRVA

Kupus je okarakterisao "kraljem povrća", a za papriku naglasio da najviše vitamina u sebi sadrži sveža, pre dugoroćnih obrađivanja i priprema za potrebe zimnice. Tada, kaže Perišić, samo je puna hemikalija.

- Kupus ima mnoštvo dobrih bakterija, odličan je za probavu. Probiotske bakterije možemo dobiti iz biljaka, ili direktno iz zemlje, a kupus ih ima gomilu. Važna je pravilna priprema, domaćice stave nekada previše soli a ona će ubiti bakterije", rekao je dr Perišić i objasnio koliko bi soli trebalo staviti.

1 / 8 Foto: Aleksa Petrović

- Uzmete kacu, kupusu samo isečete i izvadite koren, i jednu kafenu kašiku soli stavite tu gde je koren bio. I kupus dalje fermentira od svojih bakterija, najviše ih ima iz roda laktobacilusa. Moramo se pre jela osloboditi viška soli, zato je važno da se kiseli kupus ispere", nagalasio je gastroenterolog.

Kiseli kupus savetuje pre nego sveži, mada naglašava da i svež kupus ima brojna dobra svojstva. Doktor je "kritikovao" i jedno povrće koje ne voli!

Vojislav Perišić
foto: TV Prva

- Da li može kelj da se ukiseli? Nema šanse. Nema on fermentaiblne ugljene hidrate., istakao je doktor.

Od drugih namirnica koje možemo da ukiselimo ili očuvamo preko zime na drugi način, izdvaja ren, te navodi na koji način je najbolje da ga pripremimo i sa ostalim povrćem "ukombinujemo".

(Espreso / TV Prva)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.