Mozak slabi pre nego što to mislite! (FOTO) (GIF)
Foto: Thinkstock

kognitivno starenje

Mozak slabi pre nego što to mislite! (FOTO) (GIF)

Muškarci stariji od 40 godina imaju loše pamćenje od žena istih godina, a dame su uopšteno bolje u pamćenju konverzacije od muškaraca
Objavljeno: 17:10h

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Rezultati nedavno sprovedenog istraživanja upućuju na to da pamćenje i vreme ili brzina reakcije mozga kod žena počinju da slabe u pedesetim godinama života, što je suprotno ranijim istraživanjima, po kojima pad kognitivnih sposobnosti ne počinje pre 60. godine.

Da li se može izbeći Alchajmerova bolest? (FOTO) (GIF)

Grupa naučnika sa Instituta UCLA i Brandeis tokom desetogodišnjeg vremena je pratila više od 2.000 žena u četrdesetim godinama, do ulaska u menopauzu, ustanovivši da je u spomenutom razdoblju brzina kognitivne reakcije mozga kod ispitanica prosečno pala za 5 procenata. Verbalno epizodno pamćenje u istom razdoblju se smanjilo za dva procenta.

foto: giphy

Naučnici su istakli da prema njihovim opažanjima primećeno mentalno starenje nije posledica hormonskih promena koje prate to razdoblje ženog života. Merenja su naučnici sprovodili svakih godinu do dve tokom prosečnog šestipogodišnjeg razdoblja.

foto: profimedia

- Rezultati longitudinalnog istraživanja su pokazali čvrste dokaze o početku procesa kognitivnog starenja kod sredovečnih žena, s posebnim naglaskom na smanjenje brzine obrade podataka i verbalno radno pamćenje - izneli su naučnici u studiji objavljenoj u časopisu ‚‚Plos One".

foto: giphy
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.