SVI SRBI SU UPOZORENI NA POPULARNI LEK! Ako ga uzmete u ovom PERIODU, CRNO VAM SE PIŠE
Foto: EPA-EFE/MOHAMED HOSSAM, Ilustracija

vaŽno

SVI SRBI SU UPOZORENI NA POPULARNI LEK! Ako ga uzmete u ovom PERIODU, CRNO VAM SE PIŠE

Lekovi i kafa nisu baš dobra kombinacija

Objavljeno:

Uzimanje pilula pa odmah kafu nije baš sjajna ideja. Koje kombinacije treba izbegavati poput vatre? Jedan lek zahteva posebnu pažnju.

Kombinacija leka i kafe

Ako imate naviku da uzimate lekove sa onim što je u šoljici, vreme je da izvršite samopregled. Ispijanje kafe uz lekove je izuzetno štetna navika.

Ako lečite hipotireozu, morate uzimati lekove prema određenom rasporedu. Najmanje 40 minuta nakon uzimanja tablete treba ostati na prazan stomak, a to važi i za kafu, koju pacijenti često ne računaju. U slučaju ove vrste lečenja, ranije jedenje doručka ili ispijanje kafe može smanjiti efekat leka i do nekoliko desetina procenata .

Vitamin D, Vitamin, Vitamini, Kapsule, Tablete, Lekovi, Lek
foto: Profimedia

Većina ljudi sa hipotiroidizmom uzima lek, hormon štitaste žlezde koji je izuzetno osetljiv na kafu i drugu hranu. Iz tog razloga, lekovi se obično uzimaju čim se probudite. Ako to ne učinite, to može značajno smanjiti efikasnost leka. Prerano ispijanje kafe smanjuje apsorpciju leka i odlaže njen vršni efekat .

Vrsta kafe koju pijemo takođe ima direktan uticaj na lekove koje uzimamo, u slučaju levotiroksina, druga štetna komponenta je mleko koje se često dodaje kafi. Kalcijum sadržan u mleku takođe ometa apsorpciju levotiroksina i delovanje leka.

Kada možete piti kafu?

U slučaju lečenja hipotireoze, specijalisti sve češće pozivaju na značajno produženje intervala između uzimanja lekova i ispijanja kafe. Iako se do sada govorilo o intervalu od 30-40 minuta, sve je više mišljenja da bi ovo vreme trebalo značajno produžiti. Prema sprovedenom istraživanju, LT4 se apsorbuje veoma dugo - oko 80 procenata. supstanca se apsorbuje u roku od 3 sata od uzimanja leka. Neki lekari savetuju svoje pacijente da se uzdrže od kafe čak 2-3 sata nakon uzimanja pilule.

"Prerano ispijanje kafe nakon uzimanja leka značajno smanjuje efikasnost lečenja hipotireoze – to je zbog sekvestracije aktivne supstance, odnosno levotiroksina (LT4). Kao posledica toga, poremećena je apsorpcija hormona (čak i za nekoliko desetina procenata!)“- piše na Fejsbuku endokrinolog Szimon Suvała, a prenosi medonet.pl.

Alternativno rešenje je da razgovarate sa endokrinologom.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.