OVAJ LEK DANICA GRUJIČIĆ UZIMA SVAKI DAN, SPASIO JU JE: Srbi će zanemeti kada čuju i OD KOJE BOLESTI
Foto: Printscreen/Prva

OBRATITE PAŽNJU

OVAJ LEK DANICA GRUJIČIĆ UZIMA SVAKI DAN, SPASIO JU JE: Srbi će zanemeti kada čuju i OD KOJE BOLESTI

Tačan uzrok nastanka ove bolesti nije u potpunosti jasan. Sigurno je da postoji genetska predispozicija, a udisanje raznih alergena, infektivnih agenasa i zagađivača može da bude okidač za pokretanje procesa

Objavljeno: 13:53h

Sаrkoidoza je sistemsko oboljenje koje se manifestuje lokalnim zapaljenskim procesima u mnogim tkivima u telu. U oko 90 odsto slučаjevа, sаrkoidoza je lokalizovana u plućima, аli se može jаviti u skoro bilo kom orgаnu.

Dakle, sarkoidoza je multistemsko, granulomatozno oboljenje, koje u plućima izaziva lokalne zapaljenske procese, sve do pojave fibroznog tkiva, koje u velikoj meri ugrožava funkciju pluća, pa i život pacijenta.

Tačan uzrok nastanka ove bolesti nije u potpunosti jasan. Sigurno je da postoji genetska predispozicija, a udisanje raznih alergena, infektivnih agenasa i zagađivača može da bude okidač za pokretanje procesa.

Čuvena doktorka Danica Grujičić otkrila da i ona boluje od sarkoidoze, a da je njen jak imunitet, najveći saveznik u borbi za normalan život.

Danica Grujičić
foto: Printscreen Kurir tv

"To je autoimuna bolest u kojoj se praktično vaše ćelije okreću protiv vaših limfnih čvorova, možda protiv pluća ili krvnih sudova. Imala sam akutni oblik poznat kao Lofgrenov sindrom, koji je praćen grčevima u nogama, slabostima i temperaturom dva meseca".

Po savetu lekara, dr Danica nije uzimala kortikosteroide, ali joj je naređeno da počne veoma pažljivo da vodi računa o svom imunitetu.

"Sada strogo vodim računa o tome šta jedem, od koga uzimam hranu – kupujem uglavnom na pijaci i na selu – znamo tačno od koga jaja, od koga sir, od koga kajmak! I uvek sam imala neku fizičku aktivnost. Ili je bilo plivanje, ili neka vrsta tenisa. Naravno, bolje da ne spominjem kakav je to tenis bio", šali se doktorka na svoj račun.

"Nisam se pokazao kao veliki talenat. I redovno sam trenirao sa trenerom, pogotovo kada sam se u jednom trenutku ugojio i do 80 kilograma i to mi je smetalo, morao sam da smršam"! Dok je bolovala od koronavirusa, dr Grujičić kaže da je izgubila apetit, iako nije izgubila čulo ukusa i mirisa.

Danica Grujičić
foto: Printscreen/Youtube

"Ali moram da priznam, čim sam pojela dve kriške slanine, bila sam sjajano", priznaje dr Grujičić.

Budući da radi kao direktorka Instituta za onkologiju, kaže da primećuje i sve veći broj obolelih od raka pluća, debelog creva i dojke, a da je posebno brine broj žena koje puše.

"Ako mogu bar nešto da savetujem, to bi bilo, da hitno odustanu od cigareta", apelovao je doktor.

"Dakle, puno tečnosti, redovna fizička aktivnost i zdrava hrana. I, naravno, slaninu"!

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media