OTKRIVENO DA JE NAJPOPULARNIJI LEK OPASAN PO ŽIVOT! Srbi moraju čuti pre nego ga KUPE
Lekovi, Foto: EPA-EFE/MOHAMED HOSSAM, Ilustracija

PAZITE

OTKRIVENO DA JE NAJPOPULARNIJI LEK OPASAN PO ŽIVOT! Srbi moraju čuti pre nego ga KUPE

Nakon novog ispitivanja koje je pokrenuto, Evropska agencija će doneti preporuku o tome da li je potrebno da se odobrenja za stavljanje u promet folkodina zadrže, izmene, obustave ili povuku u Evropskoj uniji

Objavljeno:

Evropska agencija za lekove (EMA) pokrenula je postupak ocene folkodina nakon zabrinutosti da njegova primena može izazvati rizik od razvoja anafilaktičkih reakcija (iznenadna, teška i životno-ugrožavajuća alergijska reakcija).

Te reakcije mogu nastupiti u interakciji folkodina s neuromuskularnim blokatorima. Folkodin se primenjuje u lečenju neproduktivnog (suvog) kašlja kod odraslih i dece, a neuromuskularni blokatori primenjuju se kod opšte anestezije za sprečavanje spontanih mišićnih pokreta.

Ocenu je zatražila je Francuska agencija za lekove nakon preliminarnih rezultata iz ispitivanja u toj zemlji. Rezultati ispitivanja upućuju na to da primena folkodina do 12 meseci pre opšte anestezije može povećati rizik od anafilaktičke reakcije povezane s neuromuskularnim blokatorima.

Na osnovu tih rezultata, francuska agencija razmatra da kao meru opreza obustavi primenu lekova koji sadrže folkodin u Francuskoj.

Lekovi
foto: Printscreen/Youtube/ BEST HOMEMADE RECIPES

Institut za humane lekove pri Evropskoj agenciji već je ranije ispitivalo te sumnje i nije pronašlo čvrste dokaze da primjena folkodina može izložiti ljude riziku od razvoja anafilaktičkih reakcija na neuromuskularne blokatore. Preporučilo se novo ispitivanje.

Dok je to ispitivanje obavljeno u toku prošle godine, ispitivanje u Australiji povezalo je primenu folkodina s povećanim rizikom od anafilaksije na neuromuskularne mišićne relaksanse. To je dovelo do preporuke EMA-e za uvrštavanje prikladnih upozorenja u informacije o leku za lekove koji sadrže folkodin.

Nakon novog ispitivanja koje je pokrenuto, Evropska agencija će doneti preporuku o tome da li je potrebno da se odobrenja za stavljanje u promet folkodina zadrže, izmene, obustave ili povuku u Evropskoj uniji. Pozivaju i zdravstvene radnike da dostave podatke relevantne za ovaj postupak.

Folkodin je opioidni lek koji se primenjuje u lečenju neproduktivnog (suvog) kašlja kod odraslih i dece. Deluje direktno u mozgu, potiskujući refleks kašlja na način da smanjuje nervne signale koji se šalju mišićima koji su uključeni u kašljanje, prenosi Danica.hr

(Espreso/Alo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.